Szexuális visszaélései miatt kitaszították a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket

vallás
2019 február 16., 11:22
comments 85

Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték hivatalosan a Szentszéknél.

A hit és erkölcs védelmére hivatott Hittani Kongregáció szerint bebizonyosodott, hogy McCarrick bűnös a hatalommal és a gyónás szentségével való visszaélésben, illetve a 6. parancsolat megsértésében (szexuális kapcsolatot kezdeményezett több kis- és több felnőtt korúval). Ezeket a bűncselekményeket még New York-i papként az 1970-es években követte el.

Az ítéletet először január 11-én hozta meg a bizottság, majd McCarrick fellebbezése után február 13-án megerősítette azt, és pénteken közölték a volt érsekkel. Az ítélet végleges, Ferenc pápa is jóváhagyta.

Theodore McCarrick 2015. december 8-án
photo_camera Theodore McCarrick 2015. december 8-án Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

A 88 éves McCarrick érsekkel szemben 2017-ben emeltek vádat. Tavaly júniusban felmentették a papi szolgálat alól, majd Ferenc pápa július 28-án megfosztotta a bíborosi címétől. Ő az első bíboros, aki szexuális zaklatás vádja miatt távozott tisztségéből. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.