Terrortámadást akadályozták meg Észak-Macedóniában

Terrorizmus
2019 február 16., 05:36
comments 20

A helyi belügyminisztérium szerint a merényletet az Iszlám Állam emberei készültek végrehajtani. A rendőrségi akciót azután rendelték el, hogy egy meg nem nevezett „partnerország” információkat adott a támadás előkészületeiről. A minisztérium közölte: egy lehetséges merénylethez szükséges tárgyakat és eszközöket foglaltak le. A tárgyakat nem nevezték meg.

Közben az USA szkopjei nagykövetsége biztonsági riasztást adott ki, amiben arra figyelmeztette a térségben tartózkodó állampolgárait, hogy nagy a valószínűsége egy terrortámadásnak.

A most már Észak-Macedóniának nevezett ország 2 milliós lakosságának nagy többsége ortodox, 35 százaléka pedig muszlim. Az egykori jugoszláv tagköztársaság hatóságainak adatai szerint kb. 130 helyi állampolgár harcolt vagy harcol Szíriában és Irakban az iszlamisták oldalán. Egy bíróság 2016-ban hat embert, köztük egy imámot, 7 évig terjedő börtönre ítélt, vagy mert a közel-keleten harcolt, vagy azért, mert a térségbe toborzott másokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.