A Porsche figyelmezteti brit ügyfeleit, hogy a Brexit után sokkal többet kell fizetniük

Levelet küldött a Porsche brit ügyfeleinek, amelyben azt kéri, hogy írjanak alá egy kiegészítést, amely szerint beleegyeznek az „esetleges vámok” megfizetésébe. Egyúttal felajánlja nekik, hogy ha akarják, most még módosíthatnak a rendelésükön. A német autógyártó szerint ugyanis fennáll a lehetősége, hogy a Brexit után 10 százalékos adót vetnek ki az import autókra, amelyet természetesen a vásárlóknak kell kiköhögni. Ez egy Porsche 911 esetében 9311 fontot, mintegy 3,4 millió forintot jelentene.

A kilépéspártiak korábban azt mondták, hogy a német autógyártók ezeket a költségeket - ha lesznek egyáltalán - nem merik a fogyasztókra terhelni.

Fotó: SCOTT OLSON/AFP

A Porschét tulajdonló Volkswagen a BBC kérdésére nem kívánta megvitatni annak lehetőségét, hogy a többi márkájuk - Audi, Lamborghini, Skoda, Bugatti, Seat, Ducati - is tervez-e hasonló lépéseket.

Korábban több autógyártó nyilatkozott a Brexitről: 

  • a Jaguar Land Rover bejelentette, hogy 4500 embert elbocsát az Egyesült Királyságban, részben a Brexit miatti „bizonytalanságra” hivatkozva.
  • A Ford szerint egy no-deal Brexit „katasztrófa” lenne a brit autógyártásnak, és már egy ideje más országokban keresnek alternatív gyártóhelyet.
  • De például a Toyota vezetője is nyíltan kampányolt Theresa May miniszterelnök alkujának elfogadása mellett. Hiába.

A mostani állás szerint Nagy-Britannia március 29-én lép ki az Európai Unióból, ráadásul a mostani állás szerint alku nélkül, vagyis egyszeriben érvényét veszti az összes olyan törvény, ami az unióhoz kapcsolta a szigetországot: a vámmentes kereskedelem, a szabad közlekedés, és ez élet ezer egyéb területét meghatározó szabály. Hogy helyette pontosan mi lesz, az elég bizonytalan. A legtöbb közgazdász szerint az eddigi károk még semmik ahhoz képest, ami egy alku nélküli kilépést követ majd. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.