A Porsche figyelmezteti brit ügyfeleit, hogy a Brexit után sokkal többet kell fizetniük

külföld
2019 február 17., 17:43
comments 224

Levelet küldött a Porsche brit ügyfeleinek, amelyben azt kéri, hogy írjanak alá egy kiegészítést, amely szerint beleegyeznek az „esetleges vámok” megfizetésébe. Egyúttal felajánlja nekik, hogy ha akarják, most még módosíthatnak a rendelésükön. A német autógyártó szerint ugyanis fennáll a lehetősége, hogy a Brexit után 10 százalékos adót vetnek ki az import autókra, amelyet természetesen a vásárlóknak kell kiköhögni. Ez egy Porsche 911 esetében 9311 fontot, mintegy 3,4 millió forintot jelentene.

A kilépéspártiak korábban azt mondták, hogy a német autógyártók ezeket a költségeket - ha lesznek egyáltalán - nem merik a fogyasztókra terhelni.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/AFP

A Porschét tulajdonló Volkswagen a BBC kérdésére nem kívánta megvitatni annak lehetőségét, hogy a többi márkájuk - Audi, Lamborghini, Skoda, Bugatti, Seat, Ducati - is tervez-e hasonló lépéseket.

Korábban több autógyártó nyilatkozott a Brexitről: 

  • a Jaguar Land Rover bejelentette, hogy 4500 embert elbocsát az Egyesült Királyságban, részben a Brexit miatti „bizonytalanságra” hivatkozva.
  • A Ford szerint egy no-deal Brexit „katasztrófa” lenne a brit autógyártásnak, és már egy ideje más országokban keresnek alternatív gyártóhelyet.
  • De például a Toyota vezetője is nyíltan kampányolt Theresa May miniszterelnök alkujának elfogadása mellett. Hiába.

A mostani állás szerint Nagy-Britannia március 29-én lép ki az Európai Unióból, ráadásul a mostani állás szerint alku nélkül, vagyis egyszeriben érvényét veszti az összes olyan törvény, ami az unióhoz kapcsolta a szigetországot: a vámmentes kereskedelem, a szabad közlekedés, és ez élet ezer egyéb területét meghatározó szabály. Hogy helyette pontosan mi lesz, az elég bizonytalan. A legtöbb közgazdász szerint az eddigi károk még semmik ahhoz képest, ami egy alku nélküli kilépést követ majd. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.