Ez az amerikai harmincmillió forintnyi dollárt fizetett, hogy megöljön egy szép kecskét

Tbg
természet
2019 február 17., 13:45
comments 555

Egészen elképesztő összeget, 110 ezer dollárt, azaz több mint 30 millió forintot fizetett egy amerikai vadász, hogy elejthessen egyet Pakisztán hegyi kecskéi közül. 

Bryan Kinsel Harlan vadászatáról még profi videó is készült, amelyet a Facebookon osztottak meg. A vadászatról a Dawn c. pakisztáni lap írt, amelyben a vadász elmesélte, hogy nem volt nehéz dolga, felkapaszkodtak a hegyre, meglőtte a kecskét és meghalt.

A vadászat után boldogan posztolta ki saját magát és az állat, egy pödröttszarvú kecske, azaz markhor képét, ám a közösségi médiában már nem fogadták olyan kitörő örömmel a férfi teljesítményét, ahogy állatvédők szervezetek is hevesen tiltakoznak, írja a CNN.

Nem véletlenül: a férfit a segítők - a videó tanúsága szerint - konkrétan feltolják a hegyre, olyan sokat nem kellett küszködnie a vadonnal, a megölt kecske mellett pedig egy kisebb álldogál, feltehetően a kölyke. A trófeavadászt ez egyáltalán nem zökkenti ki, óriási mosollyal csap bele kísérői kezébe örömében.

photo_camera Harlan a hegyre sem tud magától felmászni. Fotó: Abdullah Khalid/Dacebook
photo_camera Harlan a megölt kecskével, a videó szerint 30 jardról (27 méterről) lőtte, nem tűnik óriási vadászteljesítménynek. Fotó: Abdullah Khalid/Dacebook
photo_camera A kecske a lövés pillanatában, mellette - tippem szerint - közeli rokona. Fotó: Abdullah Khalid/Dacebook

A pödröttszarvú kecske valóban szép látvány, különösen amikor még él, nem véletlenül Pakisztán egyik nemzeti állata. Ettől függetlenül nem védett, csak veszélyeztett 2015 óta, illetve mivel a számuk azóta felszaporodott, egy ideje a mérsékelten veszélyeztetett kategóriába tartoznak, 5700-ra tippelik számukat.

Frissítés, 18:57 - Az állatot a férfi egy államilag szabályozott trófeavadász-program keretében lőtte; a bevétel 80 százalékát - papíron legalábbis - helyiekre és a nemzeti parkra fordítják. Előfordult, hogy a kétezres évek első felében, hogy a pénzt korrupt hivatalnokok visszatartották. A program a helyi kiválasztódásba is beleszól, a kecskék megnövekedett értéke miatt a falusiak időnként természetes ragadozókat, a nagymacskákat mérgezik meg, hogy nőjjön a kecskék száma. A programról az NPR-nek beszámoló, egyébként ötletgazda Természetvédelmi Világszövetség mindenesetre „erősen hiszi”, hogy valóban hasznos. A kecskék száma nőtt.

A 444 kiemelten foglalkozik a kecskékkel, legutóbb a tatabányai horrorkecske társadalomba illesztéséről írtunk hosszabban. (CNN/NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.