Ez az amerikai harmincmillió forintnyi dollárt fizetett, hogy megöljön egy szép kecskét

2019 február 17., vasárnap 13:45
558

Egészen elképesztő összeget, 110 ezer dollárt, azaz több mint 30 millió forintot fizetett egy amerikai vadász, hogy elejthessen egyet Pakisztán hegyi kecskéi közül. 

Bryan Kinsel Harlan vadászatáról még profi videó is készült, amelyet a Facebookon osztottak meg. A vadászatról a Dawn c. pakisztáni lap írt, amelyben a vadász elmesélte, hogy nem volt nehéz dolga, felkapaszkodtak a hegyre, meglőtte a kecskét és meghalt.

A vadászat után boldogan posztolta ki saját magát és az állat, egy pödröttszarvú kecske, azaz markhor képét, ám a közösségi médiában már nem fogadták olyan kitörő örömmel a férfi teljesítményét, ahogy állatvédők szervezetek is hevesen tiltakoznak, írja a CNN.

Nem véletlenül: a férfit a segítők - a videó tanúsága szerint - konkrétan feltolják a hegyre, olyan sokat nem kellett küszködnie a vadonnal, a megölt kecske mellett pedig egy kisebb álldogál, feltehetően a kölyke. A trófeavadászt ez egyáltalán nem zökkenti ki, óriási mosollyal csap bele kísérői kezébe örömében.

Harlan a hegyre sem tud magától felmászni. Fotó: Abdullah Khalid/Dacebook
Harlan a megölt kecskével, a videó szerint 30 jardról (27 méterről) lőtte, nem tűnik óriási vadászteljesítménynek. Fotó: Abdullah Khalid/Dacebook
A kecske a lövés pillanatában, mellette - tippem szerint - közeli rokona. Fotó: Abdullah Khalid/Dacebook

A pödröttszarvú kecske valóban szép látvány, különösen amikor még él, nem véletlenül Pakisztán egyik nemzeti állata. Ettől függetlenül nem védett, csak veszélyeztett 2015 óta, illetve mivel a számuk azóta felszaporodott, egy ideje a mérsékelten veszélyeztetett kategóriába tartoznak, 5700-ra tippelik számukat.

Frissítés, 18:57 - Az állatot a férfi egy államilag szabályozott trófeavadász-program keretében lőtte; a bevétel 80 százalékát - papíron legalábbis - helyiekre és a nemzeti parkra fordítják. Előfordult, hogy a kétezres évek első felében, hogy a pénzt korrupt hivatalnokok visszatartották. A program a helyi kiválasztódásba is beleszól, a kecskék megnövekedett értéke miatt a falusiak időnként természetes ragadozókat, a nagymacskákat mérgezik meg, hogy nőjjön a kecskék száma. A programról az NPR-nek beszámoló, egyébként ötletgazda Természetvédelmi Világszövetség mindenesetre „erősen hiszi”, hogy valóban hasznos. A kecskék száma nőtt.

A 444 kiemelten foglalkozik a kecskékkel, legutóbb a tatabányai horrorkecske társadalomba illesztéséről írtunk hosszabban. (CNN/NPR)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt