Trump kormánya kérte a japán miniszterelnököt, hogy jelölje a Nobel-békedíjra

Tbg
külföld
2019 február 17., 05:31
comments 195

A washingtoni kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly ősszel - értesült az Aszahi Sinbun című japán napilap vasárnap.

Trump pénteken árulta el, hogy Abe terjesztette fel a kitüntetésre a párbeszéd megkezdéséért és a feszültségek csillapításáért Észak-Koreával. Az amerikai államfő beszámolója szerint a japán kormányfő átadta neki annak az ajánlólevélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a dokumentumot "a legszebb ötoldalas levélnek" nevezte. A tokiói külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Trump bejelentését.

Az Aszahi egy névtelenül nyilatkozó japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány kereste meg Abét a jelölés ötletével, miután Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő amerikai elnök tárgyalt Észak-Korea vezetőjével. A Reuters hírügynökség által megkeresett Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A Nobel-békedíjat a korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el.

Nobel akarata értelmében a békedíjat az a személy kapja, aki az elmúlt év során a legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért. (MTI/REUTERS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.