Olyan laza trükkel lett világbajnok a magyar horgász, amilyent utoljára a Horgász a pácban-ban láthattunk

sport
2019 február 18., 13:58
comments 103

Nem elég, hogy a horgász világjátékok utolsó, egyben presztízsszámában, a férfi federezők versenyében a magyar férfi válogatott nagy hajrával megnyerte a története első aranyérmét, de hogyan! 

A magyarok az első forduló után csapatban a második helyen álltak, 5 helyezési számmal lemaradva a hollandoktól és 2-vel megelőzve az angolokat. Ezek minimális különbségek, így a második körben fokozottan számított minden hal. Walter Tamás, a magyar csapat ásza, a Limányok Messije, az úszós szakág többszörös világ- és Európa-bajnoka ennek a második körnek a hajrájában húzott olyat, hogy Luis de Funes is csak ámultan dobbantott volna a lábával, ha látja. Walter ugyanis egyszer csak kézbe fogta a feederbotját és így horgászott tovább.

Nem pecások kedvéért mondom, hogy a feeder egy igen érzékeny hegyű fenekező bot, amit bottartóra kell tenni, hogy a hajlékony spicce mutassa a kapást, és a feedert kézbe fogni erősen unortodox lépés civil horgászat közben is, nemhogy versenyen.

Az alanti videó első percétől látható a kézből horgászó Walter.

link Forrás

Na de hogy jutott az eszébe ilyen szokatlan húzás? Megkérdeztem tőle, így derült ki, hogy az addig is fújó szél a verseny vége felé még jobban megerősödött, de annyira, hogy a hullámok zavaróan mozgatták az érzékeny botspiccet, és mivel Walter igen közelre, úgy 12 méterre horgászott, az ugráló spicc elmozdította a fenéken fekvő etetőkosarát. Ekkor jutott az eszébe, hogy amikor a Dunán feederezik és jön egy nagyobb hajó, komoly hullámokat keltve, olyankor fel szokta venni a botját, ezért itt a vébédöntőben is kipróbálta a trükköt, ami fényesen bejött.

Arra, a kérdésre, hogy mivel verték a magyarok a teljes mezőnyt, Walter azt mondta, hogy az a fajta feederes pontyozás, amit itt művelni kellett, a magyarok kezében van, hiszen 

„például a Maty-éri versenyek 7 éve másról sem szólnak, csak erről a pontyozásról. Helyzeti előnyünk volt az első perctől, amit kint növelni tudtunk, mert nem a halfogást gyakoroltuk, hanem finomhangoltunk.”

A győztes magyarok végig csak kukoricával, azon belül is apró szeművel csaliztak, míg a mezőny java naggyal, ami szintén számíthatott.

„Vasárnap, a második fordulóban fogtam 157 halat, amiből 130 darab 20-50 dekás amur volt, kis horog kellett kis szem kukoricával.”

Egyéniben 3 magyar került be a top 10-be, Sipos Gábor 5., Walter 9., Erdei Attila 10. lett.

Ezen a világjátékokon egy rakás szakágban rendeztek világbajnokságot, a magyarok a Mohosz szponzorálása révén ezek közül 4-en tudtak részt venni. A 2 arany és egy ezüstéremmel Magyarország megnyerte az éremtáblázatot az édesvízi szakágakban.

A férfi feederezők előtt világbajnok lett a női úszós csapat is, remek horgászattal, végig igen szoros versenyben. 40 ponttal győztek, a 48 pontos olaszok és az 51 helyezési számot gyűjtő angolok előtt,  egyéniben Kovács Hajnalka a 4., Deli Ibolya a 7. helyen végzett. Ez volt a magyar nők első csapataranya. 

Az csak vasárnap derült ki, hogy a vébé szuperházaspárja is magyar, a női válogatott tagjaként ugyanis Walter Tamás felesége, Walter-Barna Diána is világbajnok lett pár nappal azelőtt.

Szintén igen nagy bravúr volt a csónakos pergető válogatott ezüstérme. Ebben a szakágban két páros alkot egy válogatottat. A magyar pergetés Walterje az a Hipszki Róbert, aki korábban utánpótlás világbajnok volt úszózásban, most pedig a csapatezüst mellett párosban a negyedik lett.

A pergetőverseny igen érdekes szabályokkal zajlott - mesélte a 444-nek Hipszki Róbert. Megadtak hét halfajtát, ami beleszámított a versenybe, amik közül vad körülmények között csak egy, az Amerikából betelepített fekete sügér él Magyarországon, illetve tavasztól őszig egyes horgásztavakba kitesznek afrikai harcsát, de erre a fajra nálunk nem pergetnek. A többi fajról - vörös és kék tilápia, makriel harcsa, papermouth, yellowfish - nem lehetett semmi tapasztalata annak, aki nem szokott Afrikában pecázni.

Minden halfajhoz tartozott egy minimális kifogható méret. Az értékelés úgy zajlott, hogy fogták a versenybe beleszámító halakat, megmérték a testhosszukat a farokúszóval együtt, majd a centiméterértéket négyzetre emelték. Így a rendszer a kevesebb, de nagyobb hal felé torzított. A szerzett pontok alapján helyezési számokat kaptak a versenyző párosok és az nyert, akinek ebből két forduló után kevesebb volt. Egy válogatottat két páros alkotott.

A versenycsónakok helyi magánemberek hatalmas motorokkal felszerelt hajói voltak. Ezeket naponta sorsolták tulajdonos-kapitánnyal együtt. Így esetleges volt, hogy kinek milyen kapitány, illetve milyen radarral felszerelt csónak jutott.

Hipszkiék párosa megnyerte az első fordulót, de mivel az egész mezőny látta a jó helyüket, ez a második körben már jóval kevesebb halat adott a tömeg miatt, így váltaniuk kellett. A verseny ugyanis részben nagyhajós viadal is volt, a szabály szerint ugyanis álló benzinmotorú csónakból lehetett csak dobni és 50 méter távoságot kellett tartani a többi csónaktól, így azé volt a jó hely, aki előbb odaért és kidobta a macskát. 

(Az izgalmas pergetőversenyről nemsokára külön cikket írok.)

A negyedik fegyvernem, amiben magyarok indultak, a pontyozó vébé volt, itt a magyar válogatott az eddigi legjobb teljesítményét megismételve nyolcadik lett. 

A végére pedig iderakom a válogatottak névsorát.

Női: Deli Ibolya, Gyulánszki Nikolett, Kovács Hajnalka, Kulcsár Aranka, Rudnay Csilla, Walter-Barna Diána versenyzők,  Ambrus Tibor csapatvezető, Magyar Gábor szövetségi kapitány, Szákovics Imre másodkapitány, illetve  Barna Szilárd, Kovács János, Olesnyovics Tamás és Szilvási Szilárd segítők.   

Feeder:

Döme Gábor, Erdei Attila, Sipos Gábor, Sivák Mátyás, Szabó Tamás, Walter Tamás versenyzők,  Szénási Béla szövetségi kapitány, Vidó Ferenc másodkapitány, Polyák Csaba versenyszervező - manager, Csillag László, Takács Péter és Varga János segítők.

Csónakos pergető:

Deák Ferenc, Hipszki Róbert, Oláh Peter, Tóth László versenyzők,  Mészöly Sándor szövetségi kapitány, Bosánszky Péter másodkapitány

Pontyfogó:

Bodó Ferenc, Pallag Róbert, Halász Attila, Győri Mihály, Gerencsér Gábor, Banka Pál, és Roskó Péter versenyzők, Papp József kapitány, Tóth Zoltán másodkapitány, Haraszkó Csaba csapatvezető, Kósa Gabriella egészségügyi segítő

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.