Irán azt állítja, pakisztániak követtek el öngyilkos merényletet a Forradalmi Gárda tagjai ellen

2019 február 19., kedd 10:50
33

Pakisztáni volt az elkövetője annak a múlt heti öngyilkos merényletnek, amelyben meghalt az iráni Forradalmi Gárda 27 tagja - jelentette a Tasnim iráni hírügynökség kedden, az elit katonai erő egyik magas rangú tisztjére hivatkozva.

Mohammed Pakpúr dandártábornok a Tasnimnak azt mondta, a támadást kitervelő terrorcsoport egy másik tagja is pakisztáni állampolgár, és soraiba tartozott még három iráni állampolgár is, Szisztán-Beludzsisztán tartományból.

Pakpúr elmondta, hogy az öngyilkos merénylet során használt autó maradványait a rendőrség lefoglalta, két embert pedig őrizetbe vettek, miután azonosították a gépjármű tulajdonosát. Hozzátette, hogy a szélsőséges csoport tagjai számos más merénylet elkövetésére készültek.

A Forradalmi Gárda hétfőn három letartóztatást jelentett be az üggyel kapcsolatban.
Ugyancsak kedden a Fars iráni hírügynökség idézte Hosszein Szalamit, a Forradalmi Gárda helyettes vezetőjét, aki a merényletben meghalt áldozatok emlékére szervezett ünnepségen azt mondta, Szaúd-Arábia "a gonosz szíve a térségben".

A Gárda a múlt héten azt állította, hogy az amerikai "titkosszolgálatok zsoldosai" állnak a merénylet mögött.

Teherán korábban már többször vádolta Iszlámábádot azzal, hogy iráni merényletek elkövetőinek ad menedéket, a mai az első alkalom azonban, amikor nyíltan kimondta, hogy pakisztániakat vádol az elkövetéssel. Teherán térségbeli fő riválisának, Szaúd-Arábiának is azt rója fel, hogy a síita iszlám köztársaság szunnita kisebbségét bujtogatja. Rijád és Iszlámábád a vádakat mindannyiszor tagadta.

A február 13-i támadás elkövetését a Dzsais al-Ádl (Igazság Hadserege) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára közleményében. A szervezet, amelyet Teherán terrorszervezetként tart nyilván, a Szisztán-Beludzsisztánban 2010-ig fegyveres lázadást folytató szélsőséges szunnita szervezet tagjaiból alakult. Októberben ez a csoport vállalta magára az iráni biztonsági erők tíz tagjának elrablását is. Saját állításuk szerint az Iránban élő, zömében szunnita muszlim beludzs kisebbség számára akarnak több jogot és jobb életkörülményeket kivívni. (MTI/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt