Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a kormány támogatásával valósult meg, és a múzeum oldala szerint a a londoni Christie’s aukciósház árverésén zajlott a vásárlás. 

A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre - hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester.

Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: Van Dyck remekművét keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt.

A múzeum honlapja megjegyzi, hogy ennek a műnek még két további változata ismert, ebből az egyik az angol királyi gyűjtemény része, és a windsori kastélyban, a királynő báltermében látható. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került műtárgy a portré három ismert variánsa közül az először készült, legkvalitásosabb példány, amelyen az ábrázolt arcát a művész minden bizonnyal élet után festette.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.