Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum

2019 február 19., kedd 9:02
91

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a kormány támogatásával valósult meg, és a múzeum oldala szerint a a londoni Christie’s aukciósház árverésén zajlott a vásárlás. 

A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre - hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester.

Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: Van Dyck remekművét keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt.

A múzeum honlapja megjegyzi, hogy ennek a műnek még két további változata ismert, ebből az egyik az angol királyi gyűjtemény része, és a windsori kastélyban, a királynő báltermében látható. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került műtárgy a portré három ismert variánsa közül az először készült, legkvalitásosabb példány, amelyen az ábrázolt arcát a művész minden bizonnyal élet után festette.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt