Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a kormány támogatásával valósult meg, és a múzeum oldala szerint a a londoni Christie’s aukciósház árverésén zajlott a vásárlás. 

A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre - hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester.

Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: Van Dyck remekművét keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt.

A múzeum honlapja megjegyzi, hogy ennek a műnek még két további változata ismert, ebből az egyik az angol királyi gyűjtemény része, és a windsori kastélyban, a királynő báltermében látható. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került műtárgy a portré három ismert variánsa közül az először készült, legkvalitásosabb példány, amelyen az ábrázolt arcát a művész minden bizonnyal élet után festette.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.