A Fidesz az utolsó pillanatban megfúrta a fővárosi drogbizottságot

2019 február 20., szerda 18:49
123

Múlt heti hír, hogy a közgyűlés elé terjesztették azt a javaslatot (pdf), ami szerint ellenzéki vezetésű bizottság alakul a drogproblémák felmérésére. Ennek az lett volna a feladata, hogy szakértőkkel augusztus 31-ig tervet rakjon le a közgyűlés elé a legsürgetőbb problémákról és megoldásukról. A bizottság elnöke, V. Naszályi Márta (MSZP-P) lett volna, de Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP) és Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP) is benne lett volna.

Sárosi Péter azt írja a Drogriporteren, hogy nyáron többször egyeztetett V. Naszályival a droghelyzetről, és őt javasolták az egyik szakértőnek, a másik kettőnek Walton Attila szülő-pedagógust és a Fidesz javaslatára Ujhelyi Eszter biológust. A tervek szerint a bizottság felmérte volna a helyzetet, javaslatot tett volna a fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum felállítására, a fővárosi drogstratégia kialakítására, és lehetőség szerint költségvetési keret biztosítására.

De a javaslatot az utolsó pillanatban megakadályozta a Fidesz, ami tegnap este benyújtott egy módosító javaslatot, és ez a bizottság létrehozása helyett arról rendelkezik, hogy a közgyűlés a főpolgármester elnökletével létrehozza a Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot.

A Tarlós István jegyezte előterjesztést a testület 23 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el. Az egyeztető fórum elnöke a főpolgármester, társelnöke a budapesti rendőrfőkapitány lesz.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. február 20-án. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Tarlós azt mondta: a probléma megoldását magasabb szintre emelik, mert eddig csak tüneti kezelés volt. A napirend tárgyalásakor azt mondta, az eredeti javaslat helyett egy másikról döntenek, mert a rendőrfőkapitánnyal folytatott megbeszélésen arra jutottak, hogy a dizájnerdrogok elterjedése miatt a munkát magasabb szintre kell emelni.

A tűcsereprogram nem a kábítószer-élvezetet és a -terjesztést szorítja vissza, hanem a szövődmények tüneteit kezeli – mondta a főpolgármester, aki szerint ez az alapproblémához képest „nulla”. A dolog lényege, hogy „mi megoldani akarjuk a problémát”, nem csak beszélni róla – mondta Tarlós István, aki azt mondta, a testület tagjaira javaslatot tesz majd, és ellenzéki képviselők is helyet kapnak benne.

Az elfogadott javaslat szerint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) megalakítását szükségessé teszi az a tény, hogy az elmúlt évben a fővárosban is tapasztalható volt, hogy a korábbi, klasszikus kábítószerek mellett egyre inkább elterjedtek az új pszichoaktív anyagok (dizájnerdrogok) és a kábítószernek nem minősülő, tehát tiltólistán nem szereplő, bódító, tudatmódosító szerek. Ezen tendenciák térnyerése új szemléletű fellépést és társadalmi szerepvállalást igényel – írták.

A létrehozandó testület a Nemzeti Drogellenes Stratégia alapvető beavatkozási területén (közösségi együttműködés, egészségfejlesztés, a kábítószer-fogyasztás megelőzése, gyógyítás és rehabilitáció, kínálatcsökkentés) elsősorban nem a szankcionálására fókuszáló rendészeti jellegű megoldásokat előtérbe helyezve tudja majd eredményesen és hatékonyan megvalósítani a hozzá fűzött elvárásokat – írja az MTI. A Fővárosi Közgyűlés felkérte Tarlós Istvánt, hogy a fórum feladatait, célkitűzéseit, működési rendjét, valamint a munkájában résztvevők körét a következő közgyűlési ülésen mutassa be.

Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A napirend tárgyalásakor V. Naszályi Márta, aki korábbi közgyűlési ülésekre előterjesztést nyújtott be egy fővárosi drogprevenciós stratégia megalkotásáért, azt mondta, örül, hogy a fővárosi önkormányzat közbeszédébe végre bekerült egy olyan téma, ami évek óta jelen van a fővárosi közéletben, de bajnak nevezte, hogy eddig nem foglalkoztak az egyre súlyosbodó problémával.

A Drogriporter viszont azt írja: a módosító indítvány arra hivatkozik, hogy a budapesti rendőrkapitánnyal egyetértésben nyújtotta be a Fidesz, de a főkapitánnyal V. Naszályi Márta hónapok óta sikertelenül próbált találkozni, egyeztetni. Azt is írják, hogy a módosító szerint „a Nemzeti Drogellenes Stratégia alapvető beavatkozási területén, elsősorban nem a szankcionálásra fókuszáló rendészeti jellegű megoldásokat előtérbe helyezve tudja majd eredményesen és hatékonyan megvalósítani a hozzá fűzött elvárásokat”, ami nagyon homályosan arra utal, hogy a KEF a rendészeti megoldásokat helyezné előtérbe.

„Márpedig ma már közhely, hogy a »rendészeti megoldások« előtérbe helyezésével nem lehet eredményes drogpolitikát folytatni. A rendészet csak egy, nem is a leglényegesebb szeletét kell, hogy képezze a beavatkozásoknak. A tudományos bizonyítékok szerint a drogprevenció terén a rendőrség bevetése erősen kétséges”

– írja a Drogriporter.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt