A Microsoft szerint orosz hackerek próbálnak aktívan beavatkozni az EP-választásba

külföld
2019 február 20., 08:22
comments 122

Orosz hackerek hatoltak be több európai intézmények rendszereibe, írja blogpostjában a Microsoft. Közleményük szerint a fenyegetések felderítésén dolgozó MSTIC és a digitális bűnügyi csoportjuk, a DCU figyelt fel a gyanús aktivitásra. Mint írták, a támadásokat az amerikai elnökválasztások idején megismert, a demokrata párt szervereit is feltörő, az orosz katonai felderítéshez kötődő hackercsoport, a Fancy Bear (a Microsoft terminológiájában Strontiumnak hívják a csoportot) követte el.

Leírásuk szerint a csoport a választáson részt vevő pártok és az azt lebonyolító intézmények mellett non-profit szervezeteket és think tankeket is támadott, például támadás érte a Német Külkapcsolati Tanácsot és a Német Marshall Alapítványt is. A Microsoft szerint 2018. szeptembere és decembere között 104 fiókot törtek fel az orosz hackerek a már ismert módszereikkel - vagyis kamu bejelentkezőoldalakra terelt felhasználóktól megszerzett hozzáférési kódokkal.

A Microsoft értékelése szerint ez egy "folyamatban lévő támadás" része, vagyis az orosz hackerek akciója még nem zárult le. Épp ezért a cég úgy döntött, hogy most azonnal hozzáférhetővé teszi legfejlettebb védelmi rendszerét 12 európai ország intézményei és civil szervezetei számára. A 12 ország közt nincs ott Magyarország, de ez nem jelenti azt, hogy idővel nálunk ne vezetnék be a szolgáltatást. A Microsoft azt írta, azért ebben a 12 országban vezetik most be a szolgáltatást, mert itt voltak adottak a gyors bevezetésre a technikai feltételek, de a következő hónapokban további EU-tagállamok intézményei és szervezetei számára is elérhetővé teszik az AccountGuardnak hívott szolgáltatásukat, amely valós időben képes figyelmeztetni az ilyen behatolási, hozzáférésszerzési kísérletekre. (Via Microsoft, The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.