A német kormány 2030-ra megfelezné a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el a német kormány. Az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Az élelmiszerpazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.

A politikának elsősorban a szabályok alakításában és a törekvések összefogásában van feladata. Ezt szolgálja az ún. nemzeti párbeszéd fórum, amin a szövetségi hatóságoktól és a tartományi kormányoktól kezdve a termelőkön, feldolgozókon és kereskedőkön át a fogyasztókig minden szereplő részt vesz.

Az egyik fő téma a folyamatok optimalizálása, eljárások kidolgozása, amikkel csökkenteni lehet az élelmiszer előállításakor, szállításakor és felhasználásakor keletkező hulladékot.

További fontos terület a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció lehetőségeinek kiaknázása, többek között „okos” csomagolási technológiák kifejlesztése, amik a minőség megőrzésének időtartama mellett a tényleges fogyaszthatóság időtartamát is jelzik. A szövetségi kormány 16 millió eurót (5,1 milliárd forint) fordít ilyen kutatások finanszírozására.

Szintén kiemelt ügy a lakossági fogyasztók érzékenyítése és felvilágosítása, aminek jelentőségét mutatja, hogy a háztartásokban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék: fejenként átlagosan naponta 150 gramm, évente 55 kg, összesen évi 4,4 millió tonna.

Maradék kárpáti/mátrai borzaska a 444 szerkesztőségében egy 2013-as teszt utánIllusztráció: 444

Az élelmiszerpazarlás visszaszorítása „gazdasági, ökológiai és erkölcsi kötelezettség” – mondta a berlini tájékoztatóján Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi miniszter.

Az ellátási lánc minden eleménél csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és nemcsak azért, mert világszerte 800 millió ember éhezik, hanem azért is, mert az élelmiszer-termelés igen erősen igénybe veszi a természeti erőforrásokat. Ezt jelzi, hogy egyetlen alma előállításához 60 liter, 1 kg sajt előállításához 5000 liter víz szükséges.

A kidobott élelmiszer mennyiségének megfelezésével viszont évi 6 millió tonnával csökkenne az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátása, ami Németország teljes kibocsátásának 4 százaléka – mondta a miniszter.

Ellenzéki pártok, fogyasztóvédelmi és civil szervezetek vegyesen fogadták a stratégiát. Bírálatokat leginkább az váltott ki, hogy a nemzeti párbeszéd fórumok munkájának eredménye a tervek szerint nem kötelező érvényű szabályok, hanem csak ajánlások sora lesz. (MTI)