Trump nem engedi vissza az USA-ba az ISIS-hez Alabamából csatlakozó nőt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Donald Trump arra utasította külügyminiszterét, Mike Pompeót, hogy ne engedélyezze Hoda Muthana hazatérését. Muthana Alabamában nőtt fel, 2015-ben onnan utazott Törökországon át Szíriába, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. Trump mindezt a Twitterén jelentette be.

Mike Pompeo korábban azt közölte, hogy a 24 éves nő nem is amerikai állampolgár - a családja és ügyvédje szerint viszont az.

Muthana esete sok mindenben hasonlít a brit Shamima Beguméhoz, aki 2015-ben, 15 éves korában szökött Szíriába. Ő Muthanával szemben nem mutatott megbánást emiatt, pedig ő még propagandistaként is dolgozott az ISIS-nek. Most mégis úgy tűnik, hogy azonos lesz a sorsuk, a brit hatóságok ugyanis visszavonták az állampolgárságát, így most már nem térhet vissza hazájába.

Trump amúgy korábban még arra szólította az európai országokat, hogy igenis fogadják vissza a Szíriában elfogott dzsihadistákat, különben az amerikaiak és kurd szövetségeseik kénytelenek lesznek szélnek ereszteni őket. Más politikus esetében meglepő lehetne, de Trumpról beszélünk, így talán természetes, hogy amikor ő maga szembesült ugyanezzel a problémával, már teljesen ellentétes álláspontra jutott.

Muthana ügyvédje, Hassan Shilby mégis érdemesnek látta, hogy rámutasson erre az ellentmondásra, szerinte "teljesen értelmetlen", hogy az európaiaknak címzett felszólítása után Trump pont egy amerikai állampolgárral sorsával játszmázik. Shilby szerint ugyanis Pompeo külügyminiszter állításával szemben kétség sem férhet Muthana állampolgárságához. "Érvényes amerikai útlevele van és állampolgár is. New Jersey-ben, Hackensackben született 1994-ben született, amikor édesapja már hónapok óta nem volt diplomata" - mondta. Utolsó mondatában minden szónak jelentősége van, ugyanis az amerikai jog szerint ha egy átlagpolgárnak az Egyesült Államok területén születik gyermeke, az automatikusan amerikai állampolgár lesz.

Kérdés, hogy Muthana igazolni tudja-e útlevele érvényességét, ugyanis Szíriába érkezése után olyan képeket közölt, amiken három másik nő társaságában nyugati országo útleveleit, köztük egy amerikait égetnek el. (via BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.