Az arizonai rendőr megfenyegette a 12 éves újságírólányt, hogy börtönbe dugja, ha tovább szimatol, de nem tudta, kivel húzott ujjat

Média
2019 február 23., 18:34

Amikor Joseph Patterson, az arizonai Patagonia kisváros rendőre megfenyegetett egy bmx-szel közlekedő 12 éves kislányt, hogy ne üsse az orrát a rendőrök dolgába és ne filmezze őt, különben dutyiba küldi, nem tudta, kivel húzott ujjat. 

De hamarosan megtanulta.

Hilde Kate Lysiak ugyanis kora ellenére nemhogy híres újságíró, de már 3 éve, kilencéves kora óta az, amikor azzal lett belőle országos híresség, hogy a nappalijukból szerkesztett Narancs Utcai Hírek (Orange Street News) című, nyomtatott és online verzióban is létező lapjában ő számolt be először egy a lakóhelyükön, a Pennsylvania állambeli Selinsgrove-ban történt gyilkosságról. Azóta is a legkeményebb bűnügyekről közöl breaking híreket.

Ha egy dolgot nem lehet megtenni Hilde Lysiakkel, akkor az a tökös újságírónő megfélemlítése. Január 22-én például

DILEREK FIGYELMÉBE: a Narancs Utcai Híreket nem lehet megfélemlíteni. A drogügyi nyomozás folytatódik

címmel közölt cikket a lapjában, amiből kiderül, hogy miután megfenyegették, hogy vegye le egy korábbi cikkét, helyette inkább újra kiposztolta ugyanazt az írást, hogy mutassa, mennyire nem fél. Az írás arról szól, hogy a lány megszerezte egy drogfüggő prostituált és egy autótolvaj drogdíler csetelését leközölve a díler-tolvaj arcképét is.

Lysiak pár napja, nem világos, hogy miért, pennsylvaniai otthona helyett Patagoniában, ebben a kis határmenti arizonai városkában tartózkodik és innen ír breaking híreket. Amióta Patagoniából tudósít, ő írta meg például először, hogy egy helyi lakos pumát látott, ami egy rakás bámészkodót csődített Patagoniába, felbosszantva a rendőrfönököt. De írt-forgatott olyan riportot is, amiben saját maga mutatta be, hogy még egy 12 éves kislány is át tudja lépni a mexikói határra telepített régi szögesdrótakadályt.

A mostani konfliktusa abból származott, hogy a rendőrfönök megállította és igazoltatta az utcán, miközben egy ügyben nyomozott. Látva, hogy a kislány - aki megmondta neki, hogy újságíró - videózza, közölte vele, hogy ez törvénysértés (ami hazugság volt) és ifjúsági börtönnel fenyegette meg. Nem sokkal később újra összefutottak, Lysiak ekkor újra elővette a telefonját és felvette, hogy mennyire nem ijedt meg a nem létező jogszabályra hivatkozó rendőrtől. Miután a videót kiposztolta, a rendőr megrovást kapott a feletteseitől.

Itt a videó, amiből minden idősebb kolléga is megtanulhatja, hogyan kéne viselkedni, ha egy hatósági személy akadályozni próbálja a munkánkat:

link Forrás

Ez meg itt az esetről szóló Lysiak-cikk. 

A kislánynak egyébként az apja is újságíró.

(via Washington Post)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.