Hiába van videófelvétel a füstgyertyás esetről, a rendőrök továbbra is azt állítják, Donáth Anna feléjük fordult, hiába láthatja bárki, hogy ez nem igaz

POLITIKA
2019 február 23., 22:03
comments 420

Egyszerre tanulságos és a maga módján szórakoztató olvasmány az a két, a 444 birtokába került rendőrségi határozat, amiben a X. kerületi kapitányság, illetve a Készenléti Rendőrség reagál - több, mint 2 hónap elteltével - a Momentum alelnöke, Donáth Anna ügyvédjének írásban beadott panaszaira. 

December 13-án, a Kossuth téren tartott tüntetésen Donáth Anna este 10 óra tájban meggyújtott egy füstgyertyát, amit a rendőrsorfalnak hátat fordítva a magasba tartott. Egy-két másodperc sem telt el, éppen annyi ideje volt, hogy az eszközt a magasba emelje, amikor a mögüle érkező készenléti rendőrök a földre rántották, majd villámgyosan bevitték a rendőrsorfal mögé. Mindez meg is tekinthető az alábbi videón:

link Forrás

A politikus nem tudta azonnal igazolni magát, mert nem volt nála a táskája, benne a személyijével, de azt pár percen belül odavitte neki egy országgygűlési képviselő. Donáthot ennek ellenére előállították, este 11 tájban elvitték a X. kerületi kapitányságra, ahol több, mint hat órán át fogva tartották, miközben a perceken belül a helyszínre érkező ügyvédjét csak hajnali 5 tájban engedték oda hozzá, és bár erre törvény kötelezte volna őket, a szüleit is csak órákkal később értesítették. A politikust végül fél hatkor engedték szabadon

Donáth ügyvédje az eljárás ellen panaszt emelt mind a X. kerületnél, mind a készenlétieknél.

Azt mind az ügyvéd, mind a 444-nek nyilatkozó Donáth hangsúlyozta, hogy nem önmagában a videón látható akció, vagyis a politikus tömegből való kiemelése és igazoltatása miatt tettek panaszt, hanem azért, mert ezek után szerintük bármiféle jogalap nélkül állították elő, majd az előállítás közben több törvénysértést is elkövettek ellene, a jegyzőkönyvbe pedig valótlanságokat írtak. Donáth a kérdésemre külön hangsúlyozta, hogy a látványos akció közben az esetleges látszat ellenére nem ütötte meg magát és nem érte atrocitás, “profin átnyúltak a hóna alatt” és pillanatok alatt a rendőrsorfal mögé juttatták. Az ügyvédje ugyanakkor a készenlétiseknek írt panaszban rögzítette, hogy bár Donáth tömegből való kiemelését önmagában ő sem gondolja törvénytelennek, az aközben alkalmazott erőszakot aránytalannak tartja, hiszen Donáth a rendőröknek háttal gyújtotta meg az eszközt és nem tanúsított fenyegető magatartást.

A rendőrségi jegyzőkönyv két okkal magyarázta Donáth előállítását a X. kerületi kapitányságra: egyrészt azzal, hogy nem tudta igazolni magát, másrészt azzal, hogy a szabálysértési eljárás azonnali lefolytatása érdekében is jogszerű lehet az előállítás.

Az ügyvédi panaszokban szerepel, hogy a politikus perceken belül megkapta a papírjait és igazolta is magát, márpedig a törvény szerint ezután emiatt már nem állítható elő. A másik pontot is megpanaszolták, arra hivatkozva, hogy a törvény szerint ha olyan szabálysértés gyanúja merül fel, ami elzárással is büntethető, akkor nincsen lehetőség erre az azonnali lefolytatásra. Márpedig kezdetben itt ilyenre gyanakodott a rendőrség.

A készlenlétiseknek címzett panaszban szerepelt még, hogy a 11 tájban a kapitányságra érkező Donáth végig a helyszínen tartózkodó ügyvédjét csak hajnali 4  után engedték oda az ügyfeléhez.

A panaszban szerepel, hogy az esetről készült rendőri jelentésben "súlyos valótlanságok szerepelnek". 

Az ügyvéd azt is kifogásolta, hogy Donáth több, mint 6 órás fogvatartását a rendőrség csak arra használta, hogy elkészítse az esetről szóló jelentését.

És az sem volt igaz szerinte, hogy Donáth a helyszínen elismerte volna, hogy pirotechnikai szabálysértést követett volna el.

A készenléti rendőrség válasza meglepően zavaros. Az eleje szerint a panasznak részben helyt adnak, a többi részét viszont elutasítják, ám az igen sokáig nem derül ki, hogy miben adtak igazat Donáthéknak, hiszen a szöveg innentől lényegében csak az elutaítás okait részletezi.

Azt írják például, hogy a füstgyertya meggyújtása után Donáth a rendőrök felé fordult.:

 Ám a fenti videón is bárki jól láthatja, hogy Donáth nem fordul a rendőrök felé. Sőt semerre sem fordul, hanem végig pontosan ugyabban a testhelyzetben gyújtja meg, majd emeli fel az eszközt.  Az esetleg lehet szubjektív mérlegelés kérdése, hogy a politikus háttal vagy félig hátta áll a rendőröknek, de az jól látható, hogy nem fordul semerre.

A válaszban a készenlétisek is elismerik, hogy Donáth rövidesen be tudta mutatni a papírjait, és rögzítik, hogy

Az esetről készült rendőri jelentés - Donáth eszerint magától a földre vetette magát - és a videófelvételek közötti nyilvánvaló ellentmondásra a Készenléti Rendőrség is kitért a válaszában. Az intézkedő rendőrök vezetője eszerint utólag megpróbált kihátrálni a túl nyilvánvalóan hamis állítások mögül:

Ha jól értem, a panasznak ezek szerint - bár ezt nem mondják ki egyértelműen - abban a tekintben adtak helyt, hogy a jelentés tényleg állított valótlanságokat is. 

De mindenki megnyugodhat: a részben hamis jelentés hála istennek semmit sem befolyásolt:

A X. kerületiek reakciója ezzel szemben a panasz teljes elutasítása volt.

A válasz több ponton cinikus. Arra a felvetésre például, hogy a törvényi előírás ellenére hosszú ideig nem értesítették Donáth hozzátartozóit, a dokumentum elismeri, hogy bár a politkus 11-kor  csekkolt be és azonnal megadta az édesapja számát, hogy őt értesítsék, a rendőrök azt csak éjjeli negyed kettőkor tették meg. Majd azzal intézi el a dolgot, hogy hahó, a törvény csak azt mondja, értesíteni kell őket, azt viszont nem, hogy a rendelkezésre álló maximum 8 órán belül mikor:

Még érdekesebb a reakció arra a tényre, hogy az ügyvédjét - bár az ő nevét és számát is azonnal megadta - a törvényt megsértve egyáltalán nem hívták fel a rendőrök, sőt oda sem engedték a védencéhez reggelig, miközben végig az épületben tartózkodott:

Igen, jól olvasod. Az ügyvédet azért nem értesítették, mert tudták, hogy az épületben van, arról pedig egyszerűen nem tesznek említést, hogy közben nem engedték oda az ügyfeléhez. 

Arra, hogy minden ok nélkül tartották fogva Donáthot éjjel 11-től hajnali fél hatig, annyit reagálnak, hogy a szükséges rendőri intézkedések időigényesek voltak. De a rendőrség közben nem intézkedett semmiről, majd egyszerűen elengedte Donáthot.

Donáth lapunk kérdésre azt mondta, hogy azokon a részeken, miszerint ő fenyegegtően a rendőrök felé fordult, ugyanakkorát röhögött, mint az előállításának éjszakáján, mikor ezeket a jegyzőkönyvből felolvasták neki. "Egyszerűen vicc" - kommentált a Momentum alelnöke. 

A politikus az esetet úgy foglalta össze, hogy összesen 7 órán át próbáltak indokot találni a törvénytelen előállítására, ám ez nem sikerült nekik. Végül arról beszélt, hogy nem is önmaga miatt folytatja a jogi eljárást, hanem mert ilyesmi bárkivel megtörténhet.

Az elutasított panaszok miatt Donáthék fellebbezni fognak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.