Japán az elmúlt évtized legkeményebb kanyarójárványával küzd

Figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Japánban dúló kanyarójárvány miatt. A WHO szerint az elmúlt 10 év legsúlyosabb kanyarójárványa pusztít az ázsiai országban. A szervezet figyelmeztetése szerint aggódva figyeli, hogy a kanyaró megfékezésére tett kísérletek az elmúlt évtizedek jelentős előretörései után az utóbbi években egyre kevésbé érnek célt, sőt a kanyaró számos olyan területen visszatért, ahonnan korábban a védőoltásokkal sikerült eltüntetni. A jelenségért jórészt a WHO is az oltásellenes mozgalmakat okolja.

Japánban csak idén 170 megbetegedést jelentettek, a legtöbbet Mie prefektúrából. Az itteni megbetegedések fele egy Kyusei Shinkyo nevű vallási csoporthoz kötődik, melynek tagjai a gyógyszereket károsnak tartják, helyette a test és a lélek önálló megtisztulásáról prédikálnak. A kanyaró előretörése után azonban a csoport a honlapján elnézést kért, és azt írták, mindent megtesznek a helyzet megoldása érdekében, koordinálnak a japán járványügyi hatóságokkal.

A japán egészségügyi minisztérium kérte, hogy aki teheti, oltassa be magát és a gyerekeit, elvégre a kanyaró ellen sikeres fegyvernek bizonyult az 1960-as évek óta létező védőoltás. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.