Gyerekmolesztálás miatt elítélték a Vatikán kincstárnokát

2019 február 26., kedd 6:16
182

Az ausztrál bíróság bűnösnek találta a többrendbeli szexuális erőszakkal vádolt George Pell bíborost, aki ezzel a legmagasabb rangú egyházi személy, akit pedofilügyekért ítéltek el. Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadójaként Pell volt a Vatikán harmadik legbefolyásosabb embere. 

Pell két fiút zaklatott még 1996-ban az egyházi kórusból, a Melbourne-i székesegyházban. A vád szerint azt mondta nekik, hogy bajba kerülhetnek, amiért ittak a miseborból, majd zaklatni kezdte őket. A vád szerint egy 16 év alatti fiút megerőszakolt, valamint négy másik zaklatási üggyel is vádolták. 

George Pell bíboros Fotó: AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD

Az esküdtszék még december 11-én hozott egyhangú döntést Pell ügyében, de az ítéletet csak most hozták nyilvánosságra. Az ítéletet jövő héten hirdethetik ki, de a  bíborost már szerdán őrizetbe vehetik. 

Pellt hosszú évek óta azzal gyanúsítják, hogy melbourne-i és sydney-i érseksége idején félrekezelte a papság pedofil ügyeit, de az utóbbi években ő került a nyomozások középpontjába, és többen személyesen is megvádolták ellenük gyermekkorukban elkövetett nemi erőszakkal.

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott ausztrál bizottság egy februárban közzétett munkajelentésében megállapította, hogy az ausztráliai római katolikus papság hét százalékát vádolták meg 1950 és 2010 közötti gyerekmolesztálásokkal.

Csak Ballarat városában több mint nyolcszáz feljelentést tettek egykori áldozatok az utóbbi évtizedekben mintegy háromszáz pap ellen. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dollárnyi kártérítést fizetett. Az áldozatok közül 47-en felnőttként öngyilkosságot követtek el. (Guardian/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt