Puzsér szerint Závecz Tibor több v@gonnal akarja elvitetni őt, miután egy tükörrel szilánkosra verte a pofáját

POLITIKA
2019 február 26., 12:17

Ki hitte volna, hogy az önkormányzati választási kampány legszórakoztatóbb és messze legdurvább beszólásait nem két konkurens jelölt, hanem egy jelölt és egy közvélemény-kutató konfliktusa fogja kiprovokálni.

Puzsér Róbert, a Karácsony Gergellyel való előválasztási összecsapásra készülő független ellenzéki főpolgármesterjelölt-jelölt egy ideje azon fortyog, hogy az általa MSZP-snek tartott Závecz Tibor egyik kutatása azt hozta ki, hogy Puzsérnak sokkal kisebb esélye lenne Tarlós Istvánnal szemben, mint Karácsony Gergelynek. Závecz a Republikon Intézet múlt heti konferenciájának azzal öntött olajat a tűzre, hogy arról beszélt: a "Puzsér-problémát kezelni kell".

Puzsér erre meghökkentően trágár fb-posztban rontott neki Závecznek, amiben a legmeghökkentőbb elem az volt, hogy @ jelet használt a

„Takarodjon el a halál f@szára”

mondatban.

Most itt a folytatás, az új Puzsér-poszt, hasonlóan lendületes stílusban. A független jelölt a klasszikus trollbetegségben szenved, miszerint az készíti ki a legjobban, ha a betámadott fél nem hajlandó belemenni az utcájába és visszavágni. A poszt emiatt a

"Závecz Tibor nem reagál"

mondattal kezdődik, mintha minden kultúrember és politikai aktor alapvető kötelessége lenne érdemi választ adni arra a felvetésre, hogy elt@k@rodh@tn@ végre @ h@l@l f@sz@r@.

A poszt - Závecz vélt bűneinek sorolását követően - azon a ponton pörög föl, hogy

„Pedig Závecz Tibornak volt ideje eldönteni, mivel szolgálja megrendelői érdekeit: azzal, hogy ellehetetleníti az előválasztást, amit épp azzal a szándékkal hívunk életre, hogy ne közvéleménykutatás döntsön arról, kinek a programját érdemes megvalósítani, hanem a budapestiek – vagy azzal, hogy elkussol, és megvárja, kit választanak a választók.”

Puzsér - aki korábbi posztjában belengette, hogy ha Závecz tovább kutatóskodik, ő kiszáll az előválasztásból - ezek után markáns kijelentést tesz. Amennyiben a középső csoportos politizálás ritkán használt eszközéhez nyúlva egyszerűen leszemüvegesezi versenytársát, Karácsony Gergelyt. Miközben egy oldalvágással finoman lehülyézi a "szoci nyugdíjasokat"

"Készen állok a hitelességi versenyre a bölcsészértelmiség benyomását keltő fémkeretes szemüveggel, amin a szoci nyugdíjasokon kívül ma már mindenki átlát. Karácsony Gergely az MSZP és Gyurcsány Ferenc jelöltje, a tizenhárom éve megbukott szoclib-network jelöltje, aki soha nem lesz fajsúlyos politikai szereplő. "

Puzsér újra visszatér Závecz kétségtelenül nem kutatóhoz, hanem politikushoz illő tételmondatához:

"Závecz Tibor szerint „kezelni kell a Puzsér-problémát”, ugyanis neki, mint tudós demokratának problémás, hogy elindulok egy választáson."

Majd részletesebben kifejti, mi is a problémája ezzel:

"A szakma összezár: hisztériájuk tárgya, hogy én megfenyegettem Závecz Tibort. Mivel is fenyegettem meg? Azzal, hogy be lesz verve a pofája? Nyilvánosan előadtam, hogy kezelni kell a Závecz-problémát? Ja, ezt nem én mondtam róla, hanem ő rólam. Egyedül én gondolom, hogy ez egyáltalán nem elemzői, hanem kifejezetten politikusi szerep?"

Hogy el is érkezzünk a poszt első csúcspontjához:

"Jelzem, hogy nem a tükörrel van bajom, hanem azzal, hogy Závecz Tibor fogja a tükröt és szilánkosra veri a pofámon. Én úgy tudtam, hogy a tükör nem erre való."

Puzsér ekkor megint visszautasítja, hogy Závecz halál faszára küldése fenyegetésként lenne értelmezhető:

"Az pedig nem fenyegetés, hogy nem veszek részt egy olyan előválasztáson, amit Závecz meg az üzlettársai meghackelnek, hanem a polgári jogom – bocs. Závecz Tibor múlt csütörtök óta bizonyára remegő térdekkel lép ki az utcára, mert még a Puzsér bármelyik pillanatban nem indul el az előválasztáson."

Aztán sokadjára kanyarodik vissza a rossz csengésű Závecz-mondathoz, a poszt második csúcspontjaként arra utalva, hogy ő akkora alakja a magyar politikának, hogy csak több vagonnal lehetne elszállítani:

"Az a kijelentés, hogy kezelni kell a Puzsér-problémát, nemhogy egy független elemző szájába nem való, de még egy politikus szájában is a demokratikus diskurzus határán billeg. Miként kell kezelni a Puzsér-problémát? Vagonokkal? A jogaim korlátozásával? Aljas, törvénytelen eszközökkel? "

A holokausztot és a svábok kitelepítését idéző, dermesztő vagonos kép után itt az ideje az önfeledt hahotázásnak. Halálfasz Róbert ezt a következő mondattal provokálja ki:

"Mert Závecz Tibor soha nem próbált meg beszélni velem, pedig ha problémája van, azt kultúrember tárgyalva intézi."

Ezek után következik csak a poszt első olyan része - egyben a befejező szakasza - amiben Puzsér egy szokásos politikai kampány koreográfiája szerint egy érdemi ügyben támadja Karácsonyt. Ez a záró szakasz ugyanis - az alkotók említése nélkül - Ács Dánielék 444-es oknyomozó-leleplező parkolási filmje alapján azzal szembesíti a zuglói polgármestert, hogy befeküdt a parkolási maffiának.

"Érdeklődve várom Závecz Tibor döntését arról, hogy részt veszek-e az előválasztáson – addig is javaslom, kutassa ki, hogy értesültek-e a budapestiek arról, miként szolgálja ki a mindenre és bármire egyedül esélyes/alkalmas Karácsony Gergely a Fidesz-MSZP nagykoalícióban működő parkolási maffiát! "

Minden minőségi szórakozásra vágyó választó nevében mondhatom: bárcsak sose lenne vége az önkormányzati választási kampánynak!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.