Kigyulladt a szerelvény, és meghalt 25 ember, miután menet közben összeverekedett két mozdonyvezető Kairóban

baleset
2019 február 27., 20:58
comments 133

Tűz ütött ki szerdán az egyiptomi főváros, Kairó főpályaudvarán, legfrissebb adatok szerint legalább 25 ember meghalt, és 47-en megsérültek. A katasztrófa után lemondott a közlekedési miniszter. Musztafa Madbuli kormányfő elfogadta Hisám Arafát lemondását.

photo_camera Fotó: Islam Safwat/NurPhoto

Egy szemtanú beszámolója szerint hatalmas robbanás hallatszott, amikor egy vonat nekihajtott a vágány végén lévő ütközőbaknak. A szemtanú elszenesedett holttesteket látott mindenhol. Mint elmondta, a peronon állt, és saját szemével látta, hogy egy szerelvény nagy sebességgel belefutott az ütközőbakba. Az emberek menekülni kezdtek, és sokan amiatt haltak meg, hogy felrobbant a mozdony üzemanyagtartálya.

Egy embert láttam, aki a peronra érkező vonatról integetett és azt kiabálta »Nincs fék!, Nincs fék!« majd leugrott a szerelvényről” - számolt be Ibrahim Husszein, a szemtanúk egyike. Egy másik tanú pedig a robbanást követően az utasokkal történtekről számolt be: „A tűz elborította őket, de így is tovább futottak, míg a baleset helyszínétől néhány méterre összeestek.” A helyszínen sűrű, fekete füst gomolygott az ég felé.

photo_camera Fotó: Islam Safwat/NurPhoto

Mohammed Szaid, a kairói vasúti kórház igazgatója azt mondta, várhatóan növekedni fog a halálos áldozatok száma. Az al-Áhrám nevű helyi napilap azt írta, hogy a vonat balesetet szenvedett, és emiatt robbant fel az üzemanyagtartálya, ezután tűz keletkezett a pályaudvaron. Az újság szerint a tragédia részleteit még nem erősítették meg hivatalosan. 

Musztafa Madbuli kormányfő röviddel a baleset után a helyszínre látogatott. Az egyiptomi televízió által közvetített nyilatkozatában közölte, hogy a balesetben vétkesek szigorú felelősségre vonásra számíthatnak.

Az egyiptomi főügyész szerint a halálos balesetet két mozdonyvezető verekedése váltotta ki. A szerencsétlenséget okozó szerelvény vezetője a kézifék bekapcsolása nélkül szállt ki a vezetőfülkéből, hogy egy társával verekedjen. A mozdony bekapcsolt fék hiányában egyre nagyobb sebességgel belerohant az ütközőbakba. Az egyiptomi állami tévé szerint az elszabadult mozdony vezetőjét őrizetbe vették. 

A II. Ramszesz fáraóról elnevezett pályaudvar a Kairó belvárosában található. A vasútállomás jelentős közlekedési csomópont, két metróvonal és több buszjárat is érinti.

photo_camera Fotó: Ahmed Abd Elfatah/dpa Picture-Alliance/AFP

Egyiptomban gyakoriak a közúti és vonatbalesetek a kaotikus közlekedés, az elavult járművek és rosszul karbantartott és felügyelt utak és vasúti pályák miatt. Az ország legsúlyosabb vasúti katasztrófája 2002-ben történt, akkor egy vasúti szerelvényben keletkezett tűzben mintegy 370-en haltak meg Kairótól negyven kilométerre délre. 

Az egyiptomi statisztikai hivatal szerint 2017-ben 1793 vasúti baleset történt az országban. 2018 júliusában az egyiptomi vasútfelügyelet vezetőjét menesztették több vonatbaleset után. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.