Most először volt 20 fok felett a hőmérséklet egy téli hónapban Nagy-Britanniában

klímaváltozás
2019 március 02., 10:07
comments 87

Minden korábbi rekordot megdöntött az eheti időjárás Nagy-Britanniában, és annyival melegebb volt a megszokottnál, hogy egyes meteorológusok szerint a teljes statisztikai modelljüket újra kell majd gondolniuk. 

photo_camera Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a melegrekordok az országban, kedden Walesben mértek 20,8 Celsius-fokot, míg szerdán Kew városában 21,2-t. Korábban soha nem ment még egy téli hónapban 20 fok fölé a mért hőmérséklet az országban. 

A váratlanul korai tavaszi időnek persze sokan örültek, de legalább ennyien voltak azok is, akik aggódva figyelték a történéseket, hiszen ez újabb világos jele a klímaváltozás közvetlen hatásainak. Ez olyannyira így van, hogy egy holland klímakutató, Geert Jan van Oldenborgh, aki nemrég épp Anglia középső részére készített előrejelzéseket, most arról beszélt, hogy az eheti időjárásra a modellje szerint szinte nulla kilátás volt. 

Mint fogalmazott, olyan elképesztő méretű ugrás történt a hőmérsékletben, aminek a felvetését még pár hónapja is nevetségesnek tartotta volna. 200 évente van ilyen esemény minimum, de lehet még ritkábban, csak az adatoktól összeomlott a számítási modellje, mondta még el. 

A februári átlaghőmérséklet 3,5 fokkal volt fölötte az 1981 és 2010 között mért átlagnak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt