Most először volt 20 fok felett a hőmérséklet egy téli hónapban Nagy-Britanniában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Minden korábbi rekordot megdöntött az eheti időjárás Nagy-Britanniában, és annyival melegebb volt a megszokottnál, hogy egyes meteorológusok szerint a teljes statisztikai modelljüket újra kell majd gondolniuk. 

Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a melegrekordok az országban, kedden Walesben mértek 20,8 Celsius-fokot, míg szerdán Kew városában 21,2-t. Korábban soha nem ment még egy téli hónapban 20 fok fölé a mért hőmérséklet az országban. 

A váratlanul korai tavaszi időnek persze sokan örültek, de legalább ennyien voltak azok is, akik aggódva figyelték a történéseket, hiszen ez újabb világos jele a klímaváltozás közvetlen hatásainak. Ez olyannyira így van, hogy egy holland klímakutató, Geert Jan van Oldenborgh, aki nemrég épp Anglia középső részére készített előrejelzéseket, most arról beszélt, hogy az eheti időjárásra a modellje szerint szinte nulla kilátás volt. 

Mint fogalmazott, olyan elképesztő méretű ugrás történt a hőmérsékletben, aminek a felvetését még pár hónapja is nevetségesnek tartotta volna. 200 évente van ilyen esemény minimum, de lehet még ritkábban, csak az adatoktól összeomlott a számítási modellje, mondta még el. 

A februári átlaghőmérséklet 3,5 fokkal volt fölötte az 1981 és 2010 között mért átlagnak. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.