Most először volt 20 fok felett a hőmérséklet egy téli hónapban Nagy-Britanniában

Minden korábbi rekordot megdöntött az eheti időjárás Nagy-Britanniában, és annyival melegebb volt a megszokottnál, hogy egyes meteorológusok szerint a teljes statisztikai modelljüket újra kell majd gondolniuk. 

Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a melegrekordok az országban, kedden Walesben mértek 20,8 Celsius-fokot, míg szerdán Kew városában 21,2-t. Korábban soha nem ment még egy téli hónapban 20 fok fölé a mért hőmérséklet az országban. 

A váratlanul korai tavaszi időnek persze sokan örültek, de legalább ennyien voltak azok is, akik aggódva figyelték a történéseket, hiszen ez újabb világos jele a klímaváltozás közvetlen hatásainak. Ez olyannyira így van, hogy egy holland klímakutató, Geert Jan van Oldenborgh, aki nemrég épp Anglia középső részére készített előrejelzéseket, most arról beszélt, hogy az eheti időjárásra a modellje szerint szinte nulla kilátás volt. 

Mint fogalmazott, olyan elképesztő méretű ugrás történt a hőmérsékletben, aminek a felvetését még pár hónapja is nevetségesnek tartotta volna. 200 évente van ilyen esemény minimum, de lehet még ritkábban, csak az adatoktól összeomlott a számítási modellje, mondta még el. 

A februári átlaghőmérséklet 3,5 fokkal volt fölötte az 1981 és 2010 között mért átlagnak. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.