A legbefolyásosabb egyiptomi imám a nőkkel szembeni igazságtalanságnak nevezte a többnejűséget

külföld
2019 március 03., 18:13
comments 266

A szunnita iszlám egyik legbefolyásosabb intézménye, a kairói Al Azhar Egyetem vezetője (aki az egyetemhez kapcsolódó mecset vezető imámja is) komoly vitát generált az iszlám világban, mert arról beszélt, hogy a többnejűség igazságtalanság a nőkkel szemben. Ahmed al-Tayeb sejk szerint akik a Koránt úgy értelmezik, hogy a házasságnak szükségszerűen többnejűnek kell lennie, tévednek. Az imám azt tanácsolta, mindenki olvassa el a Korán vonatkozó passzusát elejétől a végéig, és akkor rájönnek, hogy a Korán szerint a monogámia a főszabály, a poligámia pedig csak bizonyos esetekben engedélyezett kivétel.

Az Al-Azhar Egyetem egyik épülete. Erről az egyetemről rúgták ki a nőt.
photo_camera Az Al-Azhar Egyetem egyik épülete. Fotó: Wikipedia, Daniel Mayer

Az imám nem szólított fel a többnejűség betiltására, de felhívta a többnejű kapcsolatban élők figyelmét, hogy az ilyen házasságokban a méltányosságnak kell uralkodnia. „Méltányosság nélkül tilos egynél több feleséget elvenni” - mondta.

Ahmed al-Tayeb szerint fontos lenne nagyobb tisztelettel bánni a nőkkel, hiszen ők teszik ki társadalmak felét, így ha nem kezelik őket a társadalom teljes jogú tagjainak, akkor az olyan, mintha egy ember csak az egyik lábán akarna megállni.

Az imám kijelentései komoly vitát szültek, többen támogatóan reagáltak, és a többnejűség betiltását követelték, mások védelmükbe vették az intézményt, azt állítva, hogy a többnejűség kifejezetten jó a nőknek.

A többnejűség egyébként a legtöbb iszlám államban a Korán uralkodó értelmezése alapján legális, a gyakorlatban azonban nem túl széles körben elterjedt a mai muszlimok között. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.