Holokauszt-tematikájú szabadulószoba borzolja a görög zsidók kedélyeit

Egy, Szalonikiben működő, szabadulószobákat üzemeltető görög cég, a The Great Escape Schindler listája néven hirdetett szabadulószobát nyitott, aminek tematikája lényegében megegyezik Steven Spielberg holokausztról szóló, azonos című filmjének tartalmával. A játék leírása ugyan nem említi konkrétan a zsidókat, de az egyik leírásban például az szerepel, hogy a játékosoknak segíteniük kell egy Oskar Schindler nevű német üzletembernek, hogy minél több ártatlan embert menthessen meg az SS elől.

Több görögországi zsidó közösség is rosszallását fejezte ki a játék miatt, de ennek nem lett különösebb következménye Görögországban, amíg amerikai aktivisták fel nem kapták az ügyet. A kipattanó botrány miatt a szoba nevét Schindler listájáról Titkosügynökre módosították, a tematika azonban nem változott.

Különböző görögországi zsidó közösségek évek óta rendszeresen növekvő antiszemitizmusról számolnak be Görögországban, ahol szerintük nemcsak a szélsőjobboldal erősödése jelent problémát, hanem az is, hogy a görög társadalom jelentős része nincs megfelelően tisztában a holokauszt borzalmaival.

Pedig Szalonikit más európai városoknál is sokkal inkább megváltoztatta a holokauszt, a II. világháborút megelőzően ugyanis Európa egyik legnagyobb zsidó közössége élt a második legnagyobb görög városban. Emiatt Szalonikit hívták „a Balkán Jeruzsálemének” és „Izrael anyjának” is. A holokauszt azonban olyan mértékű pusztítást végzett a város zsidó közösségében, hogy a világháború után 96 százalékkal kevesebben maradtak Szalonikiben.

Az interneten elérhető értékelések szerint a többnyire görög vendégek kedvelik és izgalmasnak tartják a szobát, annak nincs nyoma, hogy a játékosok megrökönyödnének a témán. Az egyik helyi zsidó közösség alelnöke a DW-nek azt mondta, a szoba épít a görögök nemtörődömségére és arra is, hogy keveset tudnak a holokausztról. „Kérdezzen csak utána, nagy esély van rá, hogy a legtöbb görög azt fogja mondani, hogy Schindler valami rocksztár vagy focista volt” - mondta. (DW)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.