Holokauszt-tematikájú szabadulószoba borzolja a görög zsidók kedélyeit

külföld
2019 március 03., 16:21
comments 136

Egy, Szalonikiben működő, szabadulószobákat üzemeltető görög cég, a The Great Escape Schindler listája néven hirdetett szabadulószobát nyitott, aminek tematikája lényegében megegyezik Steven Spielberg holokausztról szóló, azonos című filmjének tartalmával. A játék leírása ugyan nem említi konkrétan a zsidókat, de az egyik leírásban például az szerepel, hogy a játékosoknak segíteniük kell egy Oskar Schindler nevű német üzletembernek, hogy minél több ártatlan embert menthessen meg az SS elől.

Több görögországi zsidó közösség is rosszallását fejezte ki a játék miatt, de ennek nem lett különösebb következménye Görögországban, amíg amerikai aktivisták fel nem kapták az ügyet. A kipattanó botrány miatt a szoba nevét Schindler listájáról Titkosügynökre módosították, a tematika azonban nem változott.

Különböző görögországi zsidó közösségek évek óta rendszeresen növekvő antiszemitizmusról számolnak be Görögországban, ahol szerintük nemcsak a szélsőjobboldal erősödése jelent problémát, hanem az is, hogy a görög társadalom jelentős része nincs megfelelően tisztában a holokauszt borzalmaival.

Pedig Szalonikit más európai városoknál is sokkal inkább megváltoztatta a holokauszt, a II. világháborút megelőzően ugyanis Európa egyik legnagyobb zsidó közössége élt a második legnagyobb görög városban. Emiatt Szalonikit hívták „a Balkán Jeruzsálemének” és „Izrael anyjának” is. A holokauszt azonban olyan mértékű pusztítást végzett a város zsidó közösségében, hogy a világháború után 96 százalékkal kevesebben maradtak Szalonikiben.

Az interneten elérhető értékelések szerint a többnyire görög vendégek kedvelik és izgalmasnak tartják a szobát, annak nincs nyoma, hogy a játékosok megrökönyödnének a témán. Az egyik helyi zsidó közösség alelnöke a DW-nek azt mondta, a szoba épít a görögök nemtörődömségére és arra is, hogy keveset tudnak a holokausztról. „Kérdezzen csak utána, nagy esély van rá, hogy a legtöbb görög azt fogja mondani, hogy Schindler valami rocksztár vagy focista volt” - mondta. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.