A Magyarországra érkező venezuelai menekültekről ír a BBC

migráció
2019 március 04., 05:36
comments 214

Bár a kormány korábban is beszélt ilyesmiről, a szélesebb nyilvánosság számára csak a napokban derült ki egy Index-cikkből, hogy több száz venezuelai menekültet fogad be Magyarország. Igaz, a magyar kormány őket nem menekültnek tekinti őket, hanem hazatérő magyaroknak, ugyanis elvileg csak olyanok érkezhetnek, akiknek vannak magyarok a felmenőik között.

Most ezekről a venezuelaiakról ír a BBC is. A brit közmédia megjegyzi, hogy magyarok két nagy hullámban vándoroltak ki Venezuelába, a II. világháború utolsó éveiben és a háború után többnyire a Horthy-rendszer támogatói, és a levert 56-os forradalom után. Habár a két hullámban együtt is csak néhány százan érkeztek, mostanra több ezer fősre duzzadt a magyar ősökkel rendelkező venezuelaiak közössége.

A BBC azt is megjegyzi, hogy Magyarország 2015 óta következetesen bevándorlásellenes politikát folytat, de a venezuelaiak befogadását a fideszesek igyekeznek szavakban is elkülöníteni a többnyire muszlim országokból érkező bevándorlókétól.

Ez nem mindig sikerül: mikor az első hullámban, 2018 áprilisában érkező venezuelaiakat a balatonőszödi kormányüdülőben szállásolták el,

több helyi rémülten hívta a rendőrséget, mert sötét bőrű emberekkel találkozott az utcán.

De BBC megjegyzi azt is, hogy a megkérdezett venezuelaiak többsége nagyon hálás a magyar kormánynak, mivel jelentős kedvezményeket kapnak és komoly juttatásokkal, oktatási programokkal segítik a beilleszkedésüket. Az éppen a polgárháború felé robogó, gazdasági válsággal küszködő Venezuelánál pedig mindenképpen jobb itt az élet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.