A Magyarországra érkező venezuelai menekültekről ír a BBC

Bár a kormány korábban is beszélt ilyesmiről, a szélesebb nyilvánosság számára csak a napokban derült ki egy Index-cikkből, hogy több száz venezuelai menekültet fogad be Magyarország. Igaz, a magyar kormány őket nem menekültnek tekinti őket, hanem hazatérő magyaroknak, ugyanis elvileg csak olyanok érkezhetnek, akiknek vannak magyarok a felmenőik között.

Most ezekről a venezuelaiakról ír a BBC is. A brit közmédia megjegyzi, hogy magyarok két nagy hullámban vándoroltak ki Venezuelába, a II. világháború utolsó éveiben és a háború után többnyire a Horthy-rendszer támogatói, és a levert 56-os forradalom után. Habár a két hullámban együtt is csak néhány százan érkeztek, mostanra több ezer fősre duzzadt a magyar ősökkel rendelkező venezuelaiak közössége.

A BBC azt is megjegyzi, hogy Magyarország 2015 óta következetesen bevándorlásellenes politikát folytat, de a venezuelaiak befogadását a fideszesek igyekeznek szavakban is elkülöníteni a többnyire muszlim országokból érkező bevándorlókétól.

Ez nem mindig sikerül: mikor az első hullámban, 2018 áprilisában érkező venezuelaiakat a balatonőszödi kormányüdülőben szállásolták el,

több helyi rémülten hívta a rendőrséget, mert sötét bőrű emberekkel találkozott az utcán.

De BBC megjegyzi azt is, hogy a megkérdezett venezuelaiak többsége nagyon hálás a magyar kormánynak, mivel jelentős kedvezményeket kapnak és komoly juttatásokkal, oktatási programokkal segítik a beilleszkedésüket. Az éppen a polgárháború felé robogó, gazdasági válsággal küszködő Venezuelánál pedig mindenképpen jobb itt az élet. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.