Az ellenzék kivonult a Parlamentből, lefújta a brüsszelezős kormányzati plakátokat, és átment a Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz

politika
2019 március 04., 13:35
comments 283
Ellenzéki képviselők sajtótájékoztatót tartanak az Országgyűlés plenáris ülése közben a Parlamentben 2019. március 4-én. Az elsõ sorban Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese (első sor j4) beszél, mellette Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese  (b4), Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (b3), Kepli Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője és Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese  (b), valamint Szél Bernadett független (j3), Gurmai Zita, az MSZP (j2) és Bősz Anett független országgyűlési képviselő (j). A tájékoztatón elhangzott, hogy nem vesznek részt a parlament március 4-i ülésén, és a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának fővárosi épületéhez mennek ellenzéki pártok, amelyek - ígérték - megtámadják az Alkotmánybíróság elõtt a most hatályba lépett kormányzati igazgatásról szóló törvényt.
photo_camera Ellenzéki képviselők sajtótájékoztatót tartanak az Országgyűlés plenáris ülése közben a Parlamentben 2019. március 4-én. Az első sorban Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese (első sor j4) beszél, mellette Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese (b4), Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (b3), Kepli Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője és Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese (b), valamint Szél Bernadett független (j3), Gurmai Zita, az MSZP (j2) és Bősz Anett független országgyűlési képviselő (j). Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az ellenzék (MSZP, DK, Jobbik, Párbeszéd, LMP) sajtótájékoztatóján azt mondta, nem hajlandók asszisztálni a Fidesz „propagandahétfőjéhez”, ezért az ellenzék délután a Parlamentből a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság épületéhez vonul – írja az Index. Azért oda mennek át, mert a Nyugdíjfolyósítóban bevezették a napi 9 órás munkaidőt.

  • Arató Gergely (DK) „közszolgálati rabszolgatörvénynek” nevezte a kormányzati igazgatásról szóló új törvényt, amit meg fognak támadni az Alkotmánybíróságon.
  • Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta: Orbán Viktor „magasról tesz az ellenzékre, semmibe veszik a választókat, rabszolgává tették a magyar munkavállalókat”, de nem fogja hagyni, hogy Orbán „most már az állami dolgozókat is kizsigerelje”.
  • Kepli Lajos (Jobbik) az összellenzéki együttműködésről azt mondta, a „kormány hozta össze”. Szerinte a kormány 4 évente kedvezményt ad a különböző választói csoportoknak, majd a választások után beléjük rúg, de az ellenzék más „ellehetetlenített” helyzeten lévő társadalmi csoport mellett is ki fog állni.
  • Csárdi Antal (LMP) azt mondta, nem az a megoldás, hogy kizsigerelik a munkavállalókat, hanem „hogy megfizetjük a dolgozókat, és értékeljük a munkájukat”.
  • Szél Bernadett (független) azt mondta, a „közszolgálati rabszolgatörvény” 40 ezer embert érint, és elsősorban a dolgozó nőket sújtja.
  • Bősz Anett (Liberálisok) azt mondta, „a NER-nek nem fontos az ember, nem fontosak a munkavállalók”, ezért vándoroltak el, ezért lépett fel szerinte a munkaerőhiány a közszférában is, amit a kormány a munkaidő növelésével akar orvosolni.

Az új törvény a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóit, a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat, és Magyar Államkincstár minden kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti, és többek között azt mondja ki, hogy:

  • a dolgozók munkaidejébe már nem számít bele az ebédszünet fél órája,
  • a megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria,
  • az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken,
  • nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg a további szabadnapok számát, és
  • ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára, azaz nem fizetik ki a túlórákat.

Az ellenzék két hete az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult a túlóratörvény ellen tiltakozva, akkor a Parlamentben egyik ellenzéki frakció sem szólalt fel.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (középen jobbról a 2. sor) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 4-én.
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (középen jobbról a 2. sor) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 4-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A Parlament mai ülésére az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői nem mentek el, az LMP-s és jobbikos politikusok viszont beültek a napirend előtti hozzászólásokra.

A Mérce arról írt, hogy az ellenzéki képviselők a vonulás közben több olyan sorosozós-brüsszelezős kormányplakátot is lefestett, ami ellen az Európai Néppártban is tiltakoztak, és amikről Orbán azt mondta, az EP-kampány részét képezik. Ezzel a Mérce szerint beismerhette, hogy tiltott pártfinanszírozás történt. Korábban Szijjártó Péter is elismerte, hogy kampányplakátokról van szó, holott hivatalosan tájékoztató plakátoknak nevezik.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.