Csád lezárta Líbiával közös határát

Több 444 videó?
Szeretném

Csád lezárta líbiai határát, miután a múlt hónapban lázadók törtek be Csádba Líbiából - közölte vasárnap Mahamat Abba Ali Salah csádi biztonsági miniszter.

A döntés azonnali hatályú, és további utasításig érvényben marad - tudatta a miniszter.

Csád 2017 elején egyszer már lezárta az 1400 kilométer hosszú líbiai határt, majd nem sokkal később részlegesen újra megnyitotta az átkelőket.

A miniszter az ország északnyugati részébe látogatva kijelentette, hogy a térség „mindenféle bandita, terrorista és lázadó találkahelyévé vált”. A környék aranyban gazdag, ami miatt sok csádi és külföldi is szerencsét próbál errefelé. Most viszont Salah bejelentette, hogy hivatalosan betiltják az arany utáni kutatást a térségben, és mindenkinek minden fegyvert be kell szolgáltatnia.

„Terroristának fogunk tekinteni mindenkit, aki megfordul az érintett területen” - húzta alá a csádi biztonsági miniszter.

Csád északi része jelentős mértékben függ Líbia déli területeitől, ahonnan az élelmiszer-utánpótlás nagy része érkezik. Tény viszont, hogy Dél-Líbia sivatagos és gyéren lakott vidékén több csádi lázadószervezet is bázist épített ki magának. (MTI)