Eladták a Panthert, a kocsmát, ahol utoljára látták Paddy Moriartyt

rejtély
2019 március 04., 18:57
comments 107

2017. december 16-án Paddy Moriartyt elnyelte a föld. Moriarty, mint mindig, aznap is fogta hűséges juhászkutyáját, Kellie-t, a kelpie-t, és átvonult larrimah-i otthonából, a Szemétdomb utca mellől az akkor még 12 lakosú városka egyetlen kocsmájába, az otthonától légvonalban mindössze 239 méternyire levő Pink Pantherbe. Akkor és ott látták utoljára mindkettejüket.

„Négy nappal később, amikor a rendőrök is megérkeztek Larrimah-ba, az Északi Terület 11 lakosú városába, Moriarty nyitva lévő házában egy kovbojkalapot találtak a hűtőládán, és egy érintetlen grillcsirkét, még mindig a mikróban" - írta riportjában Jacqueline Williams, a New York Times riportere. És bár a rejtélyes eset nagyban felkavarta az Isten háta mögötti porfészek életét, az azóta eltelt bő egy évben jottányit sem haladt a nyomozás, pedig a település lakóinak előrehaladott korára tekintettel szokatlanul korán rendeltek ki vizsgálóbírót is a történtek feltárására.

Cikkünk nyári megjelenése óta azért történt egy s más. Például a rendőrség nyilvánosságra hozta a felvételeket, amiket négy nappal Moriarty eltűnése után rögzítettek larrimah-i otthonában. Köztük azt is, amin az immár legendás, szinte érintetlen grillcsirke is látható a mikrohullámú sütőben:

A szinte érintetlen grillcsirke Paddy Moriarty mikrójában.
photo_camera A szinte érintetlen grillcsirke Paddy Moriarty mikrójában. Fotó: NT Police via ABC News

És persze azt is, amin Moriarty piszkos kovbojkalapja látható a hűtőládán:

Paddy Moriarty kovbojkalapja a hűtőládán.
photo_camera Paddy Moriarty kovbojkalapja a hűtőládán. Fotó: NT Police via ABC News

A rendőrség által közölt képek, ha lehet, csak fokozták a rejtélyt. Ezek egyikén ugyanis a Heti Vidék magazin aktuális számának tetejére fektetve Moriarty olvasószemüvege is látható.

photo_camera Fotó: NT Police via ABC News

Az ausztrál ABC News beszámolója szerint barátai ezt furcsállják. Moriarty hetven éves korához képest jó egészségnek örvendett, de látni már nem nagyon látott, ezért sehova se indult el a szemövege nélkül. Furcsa továbbá, hogy a kulcsát és a brifkóját is otthonhagyta, benne 225 ausztrál dollárral.

De még ezek az izgalmak is eltörpülnek az elmúlt hónapok másik komoly fejleményéhez képest:

eladták a Panthert, Moriarty törzshelyét, a falu egyetlen kocsmáját.

A Larrimah Hotel. Itt van a Rózsaszín Párduc, a város egyetlen kocsmája, Paddy egykori törzshelye, ahol hét-nyolc korsó sörrel zárta dolgos hétköznapjait. A hotel légvonalban háromszáz méternyire sincs Fran Teaházától és Moriarty azzal szemközti otthonától.
photo_camera A Larrimah Hotel. Itt van a Rózsaszín Párduc, a város egyetlen kocsmája, Paddy egykori törzshelye, ahol hét-nyolc korsó sörrel zárta dolgos hétköznapjait. A hotel légvonalban háromszáz méternyire sincs Fran Teaházától és Moriarty azzal szemközti otthonától.

A Panther sajátos műintézmény. Több mint kocsma, afféle közösségi térként is szolgált, vasárnap reggelente itt gyűlik össze a falu népessége, hogy részt vegyen az istentiszteleten, vagyis az ausztrál köztévé Landline című agrármagazinjának közös megtekintésén. A tulajt, Moriarty tán egyetlen barátját, Barry Sharpe-ot prosztatarákkal diagnosztizálták, ezért úgy érezte, ideje túladni a műintézményen, amit az árverező, David Loveridge „Ausztrália tíz egyedi outback kocsmája egyikeként” jellemzett.

A Panthert „azt kapod, amit látsz” elven értékesítették, vagyis az épületen és a hagyományos értelemben vett felszerelésen túl a vevő három krokodilt, egy pár emut és több száz madarat is 

- már amelyik túlélte, mert a Panther történelmében azért vannak sötét dolgok. 

A legendák szerint a falu másik műintézményével, Fran Devonshire-i Teaházával eldurvult rivalizálás részeként az egykor a Pantherhez tartozó pávákat valaki megetette a krokodilokkal, amikről Lovridge maga is elismerte, hogy valószínűleg semmit sem adnak hozzá az ingatlan értékéhez, de „hozzájárulnak az ingatlan egyediségéhez”.

Azt, hogy végül mennyiért kelt el a kocsma, az ABC News nem tudta kideríteni. Sharpe félmillió dollárt remélt a kocsmáért, egy telefonon érkezett kétszázezer dolláros ajánlatot vissza is utasított.

Maga a nyomozás viszont megrekedt. „Örülnénk, ha végre történne valami. Tudom, hogy a nyomozók nem varázslók, de mégis adhatnának egy kicsit több információt, egy kicsit több reményt, hogy valami történni fog” - nyilatkozta az ABC Newsnak Sharpe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.