Ferenc pápa kutathatóvá teszi a titkos archívum egy részét, hogy tisztázódjon XII. Piusz szerepe a holokausztban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ferenc pápa úgy határozott, hogy kutathatóvá teszik a II. világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit zsidó szervezetek már több évtizede követelnek. Az izraeli kormány és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeum üdvözölte a lépést.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápát számtalanszor vádolták már azzal, hogy nem állt ki a zsidóság mellett a vészkorszakban. Egyebek mellett szemére vetették, hogy a Pápai Állam függetlenségének dogmáját követve nem írta alá 1942-ben a szövetségesek nyilatkozatát, amely a zsidók tömeges lemészárlása ellen tiltakozott. Ahogy nem szólalt fel például a római zsidóság Auschwitzba hurcolása ellen sem. 

Piusz pápa misézik a Vatikánban 1943-banFotó: leemage

A Vatikán ezzel szemben azt állította, hogy XII. Piusz a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidót. Hogy ez tényleg így volt-e, azt a kutatók kénytelenek voltak bemondásra elhinni vagy elutasítani, de egy év múlva már lehet ellenőrizni az eddig titkos dokumentumokban. 

„Az egyház nem fél a történelemtől” 

- mondta Ferenc pápa a Vatikán Titkos Archívumának tagjaihoz szólva, és hozzátette: XII. Piusz megítélését „előítéletek és túlzások” torzították. A pápai döntésnek köszönhetően mintegy 16 millió oldal válik kutathatóvá, bár a Vatikán jogászai és levéltárosai ezeket megszűrik valamennyire. 

Az első reakciók abszolút pozitívak voltak, de utaltak erre a körülményre is:  

  • „Örvendünk a döntésnek, amely reményeink szerint lehetővé teszi a hozzáférést minden fontos archívumhoz” - közölte az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn.
  • A Jad Vasem is reménykedik, hogy mindez lehetővé teszi „a tárgyilagos és nyitott kutatást, valamint az átfogó vitát általánosságban a katolikus egyház, különösen pedig a Vatikán tevékenységéről a holokauszt idején”.
  • Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) is üdvözölte a pápa döntését, David Rosen rabbi a Reutersnek azt írta: „Bő harminc éve követeli a bizottság a Szentszék Titkos Archívumának megnyitását a második világháború időszakára vonatkozón. Nagyon fontos, hogy a főbb holokauszt intézetek Izraelben és az Egyesült Államokban tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit”.

(BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.