Ferenc pápa kutathatóvá teszi a titkos archívum egy részét, hogy tisztázódjon XII. Piusz szerepe a holokausztban

Történelem
2019 március 04., 17:23
comments 207

Ferenc pápa úgy határozott, hogy kutathatóvá teszik a II. világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit zsidó szervezetek már több évtizede követelnek. Az izraeli kormány és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeum üdvözölte a lépést.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápát számtalanszor vádolták már azzal, hogy nem állt ki a zsidóság mellett a vészkorszakban. Egyebek mellett szemére vetették, hogy a Pápai Állam függetlenségének dogmáját követve nem írta alá 1942-ben a szövetségesek nyilatkozatát, amely a zsidók tömeges lemészárlása ellen tiltakozott. Ahogy nem szólalt fel például a római zsidóság Auschwitzba hurcolása ellen sem. 

Piusz pápa misézik a Vatikánban 1943-ban
photo_camera Piusz pápa misézik a Vatikánban 1943-ban Fotó: leemage

A Vatikán ezzel szemben azt állította, hogy XII. Piusz a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidót. Hogy ez tényleg így volt-e, azt a kutatók kénytelenek voltak bemondásra elhinni vagy elutasítani, de egy év múlva már lehet ellenőrizni az eddig titkos dokumentumokban. 

„Az egyház nem fél a történelemtől” 

- mondta Ferenc pápa a Vatikán Titkos Archívumának tagjaihoz szólva, és hozzátette: XII. Piusz megítélését „előítéletek és túlzások” torzították. A pápai döntésnek köszönhetően mintegy 16 millió oldal válik kutathatóvá, bár a Vatikán jogászai és levéltárosai ezeket megszűrik valamennyire. 

Az első reakciók abszolút pozitívak voltak, de utaltak erre a körülményre is:  

  • „Örvendünk a döntésnek, amely reményeink szerint lehetővé teszi a hozzáférést minden fontos archívumhoz” - közölte az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn.
  • A Jad Vasem is reménykedik, hogy mindez lehetővé teszi „a tárgyilagos és nyitott kutatást, valamint az átfogó vitát általánosságban a katolikus egyház, különösen pedig a Vatikán tevékenységéről a holokauszt idején”.
  • Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) is üdvözölte a pápa döntését, David Rosen rabbi a Reutersnek azt írta: „Bő harminc éve követeli a bizottság a Szentszék Titkos Archívumának megnyitását a második világháború időszakára vonatkozón. Nagyon fontos, hogy a főbb holokauszt intézetek Izraelben és az Egyesült Államokban tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit”.

(BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.