Nyert a liberális ellenzék, Kaja Kallas lehet Észtország miniszterelnöke

2019 március 4., hétfő 4:56
258

Vasárnap parlamenti választást tartottak Észtországban, és a liberális Reformpárt szerezte a legtöbb mandátumot, képviselői helyeiket 4-gyel növelve 34 helyet szereztek a 101 fős észt parlamentben, a Riigikoguban. Ez ezt jelenti, hogy minden bizonnyal a Reformpárt elnöke, Kaja Kallas lesz majd Észtország követlező miniszterelnöke, egyben az ország első női miniszterelnöke is.

Kaja Kallas 2016-ban Fotó: Wikipedia by Stinneloo - Own work, CC BY-SA 4.0

A választáson a Reformpárt a konzervatív Pro Patria 12, a szociáldemokraták pedig 10 helyet szereztek meg. Az országot eddig kormányzó centrista-szociálliberális-populista Centrumpárt egy helyet elveszítve csak 26 helyet tudott megtartani. A jobboldali populista EKRE párt pedig hatalmasat erősödve 7-ről 19-re növelte parlamenti mandátumai számát, de ők a politikai életben eléggé elszigeteltek maradtak így is.

Kallas szavaz Fotó: RAIGO PAJULA/AFP

Az országban most koalíciós tárgyalások indulnak, elemzők szerint a legvalószínűbb, hogy a Reformpárt és a Centrumpárt együtt alakít majd kormányt, de helyet kaphat a koalícióban a Pro Patria is. Arra kicsi az esély, hogy a választási győzelem után ne Kaja Kallas kapjon megbízást a kormányalakításra.

Kaja Kallas egyébként a Reformpárt korábbi vezetője és az Európai Bizottság korábbi alelnöke, Siim Kallas lánya. (ERR.ee)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt