Valaki 150 méter hosszan letarolta a védett nádat Balatonakalinál

2019 március 4., hétfő 19:14
303

150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolták a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján - írja az Index, amely utánajárt a több helyen homályos történetnek.

Ami biztos, hogy az egykori Holiday Kemping helyén egy beruházó villa- és üdülőparkot, hotelt és kávézót épít. Közvetlenül ezen terület mellett terült el ez a bizonyos nádas, amelyet legálisan nem lehetett volna kivágni, hiszen a Balaton mederterülete kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi Natura 2000 terület.

Akaliban ezért valaki illegálisan, több napon át tartó, szisztematikus munkával irtotta ki a nádat.

Illusztráció: egy nádas Fotó: Pixabay

Miután a helyiek elkezdtek tiltakozni, éjszaka folytatták a munkát, de befejezték, a nádas eltűnt. Az aggódó környékbeliek fordultak a természetvédelmi hivataltól kezdve a vízügyön keresztül a katasztrófavédelemig, de valahogy mindenhol elakadt az ügy.

Jellemző fordulata a történetnek, hogy az Indexnek azt mondták helyiek, hogy 

ezen a ponton elkezdtek félni, a pletykák szerint ugyanis Mészáros Lőrinc áll a beruházás mögött.

Ez valószínűleg félreértés lehet, a beruházó SSS Groupnak a cégnyilvántartás szerint nincs köze Mészáros Lőrinchez - Balatonakali másik kempingjét szerezte meg egy hozzá köthető társaság.

Bár hivatalosan senki nem jelentette ki, hogy a kemping helyén építkező céget gyanúsítják a bűncselekménnyel, de az Index által megkeresett természetvédelmi hatóság február végi határozatában az SSS Groupot – mint mederkezelői engedéllyel rendelkezőt – tiltotta el minden további beavatkozástól a parton. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt