Valaki 150 méter hosszan letarolta a védett nádat Balatonakalinál

környezetvédelem
2019 március 04., 19:14
comments 296

150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolták a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján - írja az Index, amely utánajárt a több helyen homályos történetnek.

Ami biztos, hogy az egykori Holiday Kemping helyén egy beruházó villa- és üdülőparkot, hotelt és kávézót épít. Közvetlenül ezen terület mellett terült el ez a bizonyos nádas, amelyet legálisan nem lehetett volna kivágni, hiszen a Balaton mederterülete kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi Natura 2000 terület.

Akaliban ezért valaki illegálisan, több napon át tartó, szisztematikus munkával irtotta ki a nádat.

photo_camera Illusztráció: egy nádas Fotó: Pixabay

Miután a helyiek elkezdtek tiltakozni, éjszaka folytatták a munkát, de befejezték, a nádas eltűnt. Az aggódó környékbeliek fordultak a természetvédelmi hivataltól kezdve a vízügyön keresztül a katasztrófavédelemig, de valahogy mindenhol elakadt az ügy.

Jellemző fordulata a történetnek, hogy az Indexnek azt mondták helyiek, hogy 

ezen a ponton elkezdtek félni, a pletykák szerint ugyanis Mészáros Lőrinc áll a beruházás mögött.

Ez valószínűleg félreértés lehet, a beruházó SSS Groupnak a cégnyilvántartás szerint nincs köze Mészáros Lőrinchez - Balatonakali másik kempingjét szerezte meg egy hozzá köthető társaság.

Bár hivatalosan senki nem jelentette ki, hogy a kemping helyén építkező céget gyanúsítják a bűncselekménnyel, de az Index által megkeresett természetvédelmi hatóság február végi határozatában az SSS Groupot – mint mederkezelői engedéllyel rendelkezőt – tiltotta el minden további beavatkozástól a parton. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.