A figyelmeztetés ellenére sem javultak a körülmények az Emmi zalaegerszegi gyermekotthonában

oktatás
2019 március 05., 09:26
comments 97

Az alapvető jogok biztosa utóvizsgálatot tartott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Zalaegerszegi Gyermekotthonában. Székely László ombudsman látott ugyan az intézményben kisebb előrelépéseket, azonban úgy látja, hogy további komolyabb intézkedések szükségesek. 

A tárgyi feltételek, az oktatási lehetőségek, az étkeztetés problémái ugyanis az utóvizsgálat időpontjában is fennálltak, azokat nem orvosolták megfelelően. A biztos 2016-ban  helyszíni ellenőrzéssel hivatalból vizsgálta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Zalaegerszegi Gyermekotthonának viszonyait. Az akkori jelentésben az ombudsman komoly, konkrét és rendszerszintű alapjogi visszásságokat tárt fel a Gyermekotthon működésében, illetve az ott gondozott gyermekekkel való bánásmódban. 

A megállapítások alapján Székely László ajánlásokat fogalmazott meg az intézménynek a problémák megoldására a fenntartónak és a minisztériumnak. Az alapjogi biztos 2018 novemberében, ugyancsak hivatalból helyszíni utóvizsgálatot rendelt el az ajánlások gyakorlati megvalósulásának ellenőrzésére, az intézményben gondozott gyermekek jogai érvényesülését szolgáló változások és az akadályozó körülmények áttekintésére.

Nincs rendben az oktatás

Az utóvizsgálat a 2016-os megállapításokhoz képest nem tapasztalt érdemi előrelépést a Gyermekotthonban élő gyermekek oktatásának kérdésében. Továbbra sem biztosított, hogy a 8. évfolyamot befejező tanulók a képességeiknek megfelelően tudjanak továbbtanulni. A korábbi jelentés aggályosnak találta annak gyakorlatát, ahogyan a gyermekek automatikusan magántanulóvá válnak. Ezen a területen azóta sincs kedvező változás. 

Az étkeztetés sem megfelelő

A vizsgálat megállapította, hogy pusztán az étlapok alapján nem dönthető el az sem, hogy a gyermekek hozzájutnak-e a korosztályuknak megfelelő mennyiségű energiaszükséglethez, valamint az sem, hogy az elfogyasztott élelmiszerek minősége és mennyisége megfelel-e az egészséges táplálkozás jogszabályi követelményeinek. Az azonban az étkezések egyoldalúságára, illetve a táplálkozás minőségi követelményeinek betarthatatlanságára utal, hogy szűkös a Gyermekotthonban rendelkezésre álló étkeztetési normatíva, amely az ebéd költségein kívül csupán fejenként 486 forintot irányoz elő további napi négy étkezésre. 

Márpedig ebből az összegből nyilvánvalóan nem biztosítható a minőségi és mennyiségi követelményeknek megfelelő étkeztetés.

Az épületekben a bútorzat, a vizesblokkok állapota folyamatosan romlik

A jelentés szerint a bútorok cseréjére, a felújításra nagyobb összeget nem tudnak fordítani, a természetes állagromlást és a gyermekek által elkövetett rongálásokat legfeljebb tűzoltómunkával próbálják javítani. A biztos a helyszíni bejárás tapasztalatai alapján megállapította, hogy a Gyermekotthon hiányos tárgyi körülményei az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő súlyos visszásságot okoznak. 

A jelenlegi lepusztult, sivár környezet a Gyermekotthonban élő gyermekeket további rongálásra készteti. 

Agresszió 

Bár pozitív változásként értékelték, hogy a dolgozók agressziókezelő tréningen vesznek részt, valamint igyekeznek a gyermekek szabadidejét értelmes tevékenységekkel kitölteni, energiájukat sporttal levezetni, ugyanakkor az intézmény zárt jellegéből adódóan, a gondozott gyermekek speciális szükségletei miatt a súlyos kortárs agresszió továbbra is jelen van. 

Patkánymérges cigi

A jelentés a droghasználatra is kitér. Ezzel kapcsolatban a helyszíni vizsgálaton a foglalkoztatást vezető elmondta, hogy a gondozottak leginkább „a patkányméreggel cseppentett dohányból sodort cigarettát szívják, amivel akár napokra kiütik magukat.” Drogambulanciára egy gyerek jár. Ugyanakkor az alkoholfogyasztás nem jellemző.

Mivel a gondozott gyerekek nagy rész már eleve dohányosként érkezik,
ezért a dohányzásra vonatkozó tilalmat nem tudják tartani. Ezért a dohányzást úgy szabályozzák, hogy napi három szál cigit szívhatnak el öt részletben az étkezés után.

Az alapvető jogok biztosa, Székely László a visszásságok orvoslása érdekében ajánlásaival ismét a miniszterhez, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjéhez, valamint a Gyermekotthon igazgatójához fordult.

Az Emmi február végé közölte, hogy miután bezárják a Fóti Gyermekotthont, az ott lakó gyerekek egy részét Zalaegerszegre költöztetik. Akkor a minisztérium még azt állította, hogy az ombudsman által megállapított korábbi hiányosságok megszűntek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.