Közel fél év után jelentkezett a lottónyertes, aki elvitte minden idők nyereményét Amerikában

külföld
2019 március 05., 18:10
comments 131

Október 24-én valaki megnyerte minden idők legnagyobb amerikai lottónyereményét, 1,5 milliárd dollárt. Ez több mint 400 milliárd forint. A nyertes szelvényt Dél-Karolinában adták fel egy simpsonville-i boltban,

De a nyertes hónapokig nem jelentkezett a pénzért.

Az amerikai sajtó már azt találgatta, mi történt a nyertessel, vajon egy szökésben lévő bűnöző-e, vagy egy társaság, amelynek tagjai közös szelvénnyel játszottak, és aztán egymásnak estek. A szelvénybeváltási határidő vészesen közeledett, végül hétfőn bejelentették, hogy megvan a nyertes, jelentkezett a pénzért.

Két dolgot kért:

  • Fizessék ki neki egyben az összes pénzt.
  • Hadd maradjon névtelen.

Az Egyesült Államokban a lottónyerteseknek alapesetben nyilvánosság elé kell állniuk. Alig néhány állam van, amelyek engedélyezi, hogy a nyertesek névtelenek maradhassanak, az egyik ilyen épp Dél-Karolina. Így a nyertes kiléte valószínűleg soha nem fog kiderülni.

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A kifizetés is megoldható, de így a nyertes kevesebb pénzt fog kapni, a nyeremény ugyanis adóköteles. Egy nagy része megy az adóhivatalnak, de kap belőle az állam, sőt, még az a lottózó is, ahol a szerencsés nyertes megvásárolta a szelvényt. A tulajdonos már be is jelentette, hogy felújítja a pénzből a boltot (ő 50 ezer dollárt kap).

Így végül a nyertes összesen 878 millió dollárt vihet haza, ami minden idők legnagyobb, egy embernek egy összegben kifizetett lottónyereménye.

A teljes, bruttó nyeremény amúgy a második legnagyobb, a 2016-os Powerball-nyeremény valamivel nagyobb volt, azt viszont három nyertes között osztották szét.

A nyertes képviseletében a nyereményért jelentkező ügyvéd a következőket mondta:

“a nyertes hihetetlennek tartja, hogy az aznap meghozott összes döntése hogyan vezette be a boltba abban a meghatározott pillanatban”.

Kitért rá, hogy a nyertes kedvességből maga elé engedett valakit a sorban, hogy az előtte vásárolhasson egy lottószelvényt. Ha nem tette volna, valószínűleg nem nyeri meg a pénzt, ugyanis akkor és ott, véletlenszerűen, a gép által generált számsorral játszott. (BBC, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.