Magyarország kiadja Portugáliának a Football Leaks mögött álló hackert

bűnügy
2019 március 05., 13:45
comments 42

Kedden tárgyalta a Fővárosi Törvényszék a portugál Rui Pinto ügyét. A nemzetközi szaksajtó szerint Pinto állt Football Leaks honlap mögött, ami többek közt arról lett híres, hogy számtalan futballügyi belső dokumentum mellett itt jelentek meg először azok a dokumentumok, amelyek szerint Cristiano Ronaldót egy modell, Kathryn Mayorga nemi erőszakkal vádolta meg. 

Pinto ellen nem a Football Leaksen közzétett, illetve a nemzetközi sajtónak átadott, valószínűleg minden illegális módszerekkel szerzett információk, dokumentumok miatt adtak ki körözést, hanem a portugál labdarúgást megrázó
Benfica-botrány miatt, amely a klub alkalmazottainak, vezetőinek
levelezéséből ellopott információkon alapult. Az úgynevezett katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények büntetési tételének felső határa Portugáliában tíz év börtön.

A férfit, aki ösztöndíjas hallgatóként költözött Budapestre több évvel ezelőtt, január 16-án fogták el a magyar rendőrök. A Fővárosi Törvényszék most a portugál hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy fennállnak a teljesítés feltételei, így kedden elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

A törvényszék hangsúlyozta azt is, hogy a férfi nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a joga a tisztességes eljáráshoz, vagy veszélybe kerülne a testi épsége. Az Index szerint ugyanakkor Pinto kedden azt mondta a bíróságnak, hogy

„a portugál hatóságoknak az az érdekük, hogy közvetve vagy közvetlenül valami történjen velem. Kérem a bíróságot, hogy ezt mérlegelje. Ez élet és halál kérdése, ne adjon ki Portugáliának”.

A határozat ellen a portugál férfi és védője fellebbezett. Pintót a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül kell átadni, ha eddig az időpontig nem veszik át, megszűnik az átadási letartóztatása. (MTI, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.