Magyarország kiadja Portugáliának a Football Leaks mögött álló hackert

2019 március 5., kedd 13:45
44

Kedden tárgyalta a Fővárosi Törvényszék a portugál Rui Pinto ügyét. A nemzetközi szaksajtó szerint Pinto állt Football Leaks honlap mögött, ami többek közt arról lett híres, hogy számtalan futballügyi belső dokumentum mellett itt jelentek meg először azok a dokumentumok, amelyek szerint Cristiano Ronaldót egy modell, Kathryn Mayorga nemi erőszakkal vádolta meg. 

Pinto ellen nem a Football Leaksen közzétett, illetve a nemzetközi sajtónak átadott, valószínűleg minden illegális módszerekkel szerzett információk, dokumentumok miatt adtak ki körözést, hanem a portugál labdarúgást megrázó
Benfica-botrány miatt, amely a klub alkalmazottainak, vezetőinek
levelezéséből ellopott információkon alapult. Az úgynevezett katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények büntetési tételének felső határa Portugáliában tíz év börtön.

A férfit, aki ösztöndíjas hallgatóként költözött Budapestre több évvel ezelőtt, január 16-án fogták el a magyar rendőrök. A Fővárosi Törvényszék most a portugál hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy fennállnak a teljesítés feltételei, így kedden elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

A törvényszék hangsúlyozta azt is, hogy a férfi nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a joga a tisztességes eljáráshoz, vagy veszélybe kerülne a testi épsége. Az Index szerint ugyanakkor Pinto kedden azt mondta a bíróságnak, hogy

„a portugál hatóságoknak az az érdekük, hogy közvetve vagy közvetlenül valami történjen velem. Kérem a bíróságot, hogy ezt mérlegelje. Ez élet és halál kérdése, ne adjon ki Portugáliának”.

A határozat ellen a portugál férfi és védője fellebbezett. Pintót a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül kell átadni, ha eddig az időpontig nem veszik át, megszűnik az átadási letartóztatása. (MTI, Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt