Weber három feltétel teljesítése esetén engedné, hogy a Fidesz a Néppártban maradhasson

politika
2019 március 05., 15:20
comments 859

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről. 

Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

  • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát".
  • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Manfred Weber kiemelte, "még ebben a hónapban" világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között. Mint mondta, tesz "egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben", de a kereszténydemokrácia értékei "nem képezhetik alku tárgyát".

A belga konzervatív párt egyik vezető politikusa bejelentette: a Fidesz megy, vagy ők

Eközben a vallon konzervatív párt brüsszeli listavezetője leszögezte, hogy ki fognak lépni az EPP-ből, ha a magyar kormánypárt továbbra is bennmaradhat. Joelle Milque, a belga Humanista Demokratikus Centrum (CDH) politikusa bejelentette, hogy kilépnek az Európai Néppártból (EPP), amennyiben nem zárják ki a Fideszt a március 20-i politikai közgyűlésen - írta a helyi sajtó kedden.

Ezzel szemben Benoit Lutgen európai parlamenti listavezető úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek kell távoznia, és nem a CDH-nak, mert a Fidesznek nem a jobbközép erőket összefogó Európai Néppártban van a helye, nekik viszont igen. "Bár bizonyos országok már megfertőződtek, Orbán nem fogja beszennyezni az EPP egészét" - fogalmazott a Le Soir című napilap beszámolója szerint.

A vallon konzervatív párt egyike a Fidesz kizárását kezdeményező tizenkét nemzeti tagpártnak az európai Néppártban.

Maxime Prévot pártelnök arról számolt be, hogy a CDH partnereivel és szövetségeseivel együtt harcolni fog a kizáratásért, nyomon követik a fejleményeket, a kilépés kérdése azonban egyelőre nincs napirenden.

Hétfőn Wouter Beke, az ugyancsak kizáráspárti flamand kereszténydemokraták (CD&V) elnöke azon véleményének adott hangot, hogy a Fidesz "eredetileg a szabadság és a polgárság pártja volt, mostanra viszont kemény jobboldali, ha nem egyenesen szélsőjobboldali erővé vált, márpedig a Brexit, a klímaváltozás és a biztonsági kihívások mellett építőkre van szükség, nem rombolókra".

Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását. Friss sajtónyilatkozatok szerint azonban hamarosan csatlakozik hozzájuk a legnagyobb ír kormánypárt, a jobbközép Fine Gael. 

FRISSÍTÉS:

Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy - mint fogalmaztak -  teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. "Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek"  - utalt rá  a három osztrák néppárti politikus.  

"Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog" - idézte az APA  Sebastian Kurz kancellárt. 

"Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal  politizáljon" - hangoztatta az APA szerint  Ottmar Karas.  "Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást" - fűzte hozzá. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt