106 évesen meghalt Spiegler Elemér, a legidősebb magyar holokauszt-túlélő

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Nyugat.hu emlékezett meg a 106 évesen elhunyt Spiegler Elemérről.

Spiegler négygyerekes családban született Felsőőrön 1912. augusztus 24-én, és 1922-től ugyanabban a szombathelyi házban élt.

Cipésznek tanult, majd 1935-ben bevonult sorkatonai szolgálatra, ahonnan egy év múlva leszerelt.

1940-ben munkaszolgálatra vitték, majd 1944-től a mauthauseni koncentrációs táborban tartották. 1945. július végén jutott haza Magyarországra. Az egész családját elveszítette.

1946-ban nősült meg, a felesége is holokauszt-túlélő volt, Auschwitzból menekült meg. Két gyerekük született.

92 évesen még ő varrta az unokái cipőjét, 101 évesen pedig napi két újságot olvasott át, DVD-lejátszót kezelt, és olvasott a történelemről. „Szerette a hasát és a magyaros kosztot, nem vetette meg a kínai gyorsbüféket sem” – írja a Nyugat. Ebben a videóban tavaly ő maga mesélte el az életét:

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.