A kormányhivatal és a minisztérium sem árulja el, hogy tavaly hány magyar gyerek született külföldön

ÉLET
2019 március 06., 13:50

Központi Statisztikai Hivatal adatsora szerint 

2018-ban történt 89 800 élveszületés történt, 1777-tel, 1,9 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben volt Magyarországon.

A statisztikai módszertan szerint ez a szám a fizikailag Magyarországon világra jött gyermekeket tartalmazza, beleértve a külföldi állampolgárokat is. A KSH a külföldön született magyar gyermek számáról nem közöl adatokat, mert nincsen megbízható adatforrás. A Népességtudományi Kutatóintézet éves beszámolója szerint rendelkezésre állnak

  • egyrészt a magyarországi anyakönyvezési adatok,
  • másrészt az adott külföldi ország statisztikai adatai, ha egyáltalán vezetnek ilyet.

Előbbit nem minden esetben kérik a szülők, utóbbi pedig országonként eltér, nem összehasonlítható.

A külföldön született magyar gyerekek anyakönyvezése a budapesti kormányhivatalhoz tartozik. Hiába érdeklődtünk, nem kaptunk választ, hogy tavaly hány ilyen eset történt. Ugyanígy hiába küldtünk kérdéseket a családpolitikával foglalkozó Emberi erőforrások minisztériumának. A fővárosi kormányhivatal tavalyelőtt év végén közölt legutóbb számokat: 

2010 és 2017 között összesen 92 500 külföldön született gyermek hazai anyakönyvezését kérték, ami nagyságrendileg egyévnyi magyarországi születésszámnak felel meg.

Egyedül a Magyar Államkincstár viszont válaszolt arra az érdeklődésünkre, hogy hányan kértek egyszeri anyasági támogatást tavaly. 

2018-ban a külföldi anyasági támogatás kérelmek száma: 9907 db volt.

E szerint minden tizedik magyar született külföldön. A Népességtudományi Intézet becslése is hasonló: legalább minden tizedik magyar újszülöttnek egy külföldön élő magyar családban jön világra. Igaz, hozzáteszik: ez nem jelenti azt, hogy ők ott is nőnek fel. Jó példa erre, hogy 

  • bár 2011 óta 9396 gyermek született magyar állampolgárságú anyától Németországban,
  • 2016 végén mindössze 4385 ottani születésű 6 év alatti magyar állampolgárt tartottak számon a hivatalok.