Erdogan: Senki sem kérheti tőlünk, hogy felnyaljuk, amit már kiköptünk

2019 március 6., szerda 21:28
56

Törökország nem tesz le arról, hogy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásároljon Oroszországtól – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a Kanal 24 török hírtelevíziónak.

Erdogan azt mondta, erkölcstelen lenne, ha Törökország kihátrálna az Sz-400-as beszerzésére vonatkozó megállapodásból. Úgy fogalmazott:

„Ez lezárt ügy. Nem fordulhatunk vissza. Nem lenne etikus, erkölcstelenség volna. Senki sem kérheti tőlünk, hogy felnyaljuk, amit már kiköptünk.”

A török elnök Budapesten 2018. október 8-án. Fotó: Halász Júlia/444

Washington már korábban figyelmeztette Ankarát, hogy az orosz légvédelmi rendszer nem integrálható a NATO hálózatába, és a beszerzés veszélybe sodorhatja azt a 3,5 milliárd dolláros üzletet, amivel Ankara amerikai Patriot légtérvédelmi rendszert venne. A héten az USA azt is felvetette, hogy ha Törökország Sz-400-as rendszert vásárol, akkor Washington felülvizsgálja a török részvételt az F-35-ös harci gépek programjában.

Erdogan azt mondta, Ankara nyitott a Patriot-rendszer megvásárlására, ha megfelelőek a feltételek, de a későbbiekben Sz-500-as rakétarendszert is vásárolhat Oroszországtól.

Az interjúban a török elnök Szíriáról is beszélt, azt mondta, Törökország nem tudja elfogadni, hogy bármelyik másik országra bízzák az Észak-Szíriában tervezett biztonsági övezet ellenőrzését. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt