Magán-űrrepülőtér épülhet Nyizsnyij Novgorodban

2019 március 6., szerda 16:57
102

Magán-űrrepülőtér építéséről állapodott meg az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzata, fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég – közölte az Interfax hírügynökség.

A szuborbitális űrturizmusra szakosodó központ a tervek szerint 2,6 milliárd rubelből (kb. 11 milliárd forint) épül fel. A magánbefektetésekből megvalósuló projektet a Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak még jóvá kell hagynia. A terv szerint 6 fős csoportoknak 15 perces szuborbitális (a világűrt elérő, de a Föld körüli pályára nem álló) repüléseket fognak kínálni.

A Vosztok-1 fellövése 1961-ben. Jurij Gagarin útja az űrverseny élésre ugrasztotta a Szovjetuniót. Fotó: AFP/RIA Novosti

Az űrturisták 200-250 ezer rubelért 5-6 percet tölthetnek majd a súlytalanság állapotában egy kb. 30 m2-es kabinban. A többször felhasználható űrhajóból, amiben mindenkinek személyes ablaka lesz, az utasok 180-220 km-es magasságból – Gagarin röppályájával megegyezően – tekinthetnek majd le a Földre.

Az űrrepülőtér építését a tervek szerint jövőre kezdik el, és még a végleges elkészülte előtt, 2023-ban megkezdik a hajtóművek tesztelését és a próbarepüléseket. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt