Magán-űrrepülőtér épülhet Nyizsnyij Novgorodban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Magán-űrrepülőtér építéséről állapodott meg az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzata, fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég – közölte az Interfax hírügynökség.

A szuborbitális űrturizmusra szakosodó központ a tervek szerint 2,6 milliárd rubelből (kb. 11 milliárd forint) épül fel. A magánbefektetésekből megvalósuló projektet a Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak még jóvá kell hagynia. A terv szerint 6 fős csoportoknak 15 perces szuborbitális (a világűrt elérő, de a Föld körüli pályára nem álló) repüléseket fognak kínálni.

A Vosztok-1 fellövése 1961-ben. Jurij Gagarin útja az űrverseny élésre ugrasztotta a Szovjetuniót.Fotó: AFP/RIA Novosti

Az űrturisták 200-250 ezer rubelért 5-6 percet tölthetnek majd a súlytalanság állapotában egy kb. 30 m2-es kabinban. A többször felhasználható űrhajóból, amiben mindenkinek személyes ablaka lesz, az utasok 180-220 km-es magasságból – Gagarin röppályájával megegyezően – tekinthetnek majd le a Földre.

Az űrrepülőtér építését a tervek szerint jövőre kezdik el, és még a végleges elkészülte előtt, 2023-ban megkezdik a hajtóművek tesztelését és a próbarepüléseket. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.