Magán-űrrepülőtér épülhet Nyizsnyij Novgorodban

Több 444 videó?
Szeretném

Magán-űrrepülőtér építéséről állapodott meg az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzata, fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég – közölte az Interfax hírügynökség.

A szuborbitális űrturizmusra szakosodó központ a tervek szerint 2,6 milliárd rubelből (kb. 11 milliárd forint) épül fel. A magánbefektetésekből megvalósuló projektet a Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak még jóvá kell hagynia. A terv szerint 6 fős csoportoknak 15 perces szuborbitális (a világűrt elérő, de a Föld körüli pályára nem álló) repüléseket fognak kínálni.

A Vosztok-1 fellövése 1961-ben. Jurij Gagarin útja az űrverseny élésre ugrasztotta a Szovjetuniót.Fotó: AFP/RIA Novosti

Az űrturisták 200-250 ezer rubelért 5-6 percet tölthetnek majd a súlytalanság állapotában egy kb. 30 m2-es kabinban. A többször felhasználható űrhajóból, amiben mindenkinek személyes ablaka lesz, az utasok 180-220 km-es magasságból – Gagarin röppályájával megegyezően – tekinthetnek majd le a Földre.

Az űrrepülőtér építését a tervek szerint jövőre kezdik el, és még a végleges elkészülte előtt, 2023-ban megkezdik a hajtóművek tesztelését és a próbarepüléseket. (MTI)