Magyarország 2800 embernek adott állampolgárságot 2017-ben

eu
2019 március 06., 15:17
comments 42

Az Európai Unió tagállamai több mint 825 ezer, más Eu-s országból vagy EU-n kívüli országokból érkező embernek adtak állampolgárságot. Magyarország 2800 embernek, 35 százalékkal kevesebbnek, mint egy évvel korábban – közölte 2017-es adatokat összesítő jelentésében az uniós statisztikai hivatal.

Az Eurostat közölte: az unión kívülről érkező kérelmezőknek biztosított EU-s állampolgárság megadásának adatai az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatnak. 2016-ban a számuk közel 995 ezer volt, 2015-ben pedig 841 ezren kérelmeztek európai állampolgárságot.

2017-ben az összes engedélynek csak 17 százaléka volt más EU-s tagállamból érkezettek által benyújtott és elfogadott kérelem. A nem uniós kedvezményezettek főleg marokkóiak, albánok, indiaiak és pakisztániak voltak. A marokkóiak közül a legtöbben olasz, spanyol és francia, az albánok közül legtöbben görög és olasz, az indiaiak és a pakisztániak főleg brit állampolgársághoz folyamodtak.

A legtöbb, szám szerint 25 ezer állampolgársági kérelmet románok adtak be más EU-s országban, akiknek a legtöbbje olasz állampolgárságot kapott. A 22 ezer lengyel kérelmező főleg brit és német állampolgárságot kért.

A statisztikai hivatal kiemelte, hogy a vizsgált év során a legtöbb uniós állampolgár között a románokat és a lengyeleket követően a britek adtát be a legtöbb, mintegy 15 ezer állampolgársági kérelmet. Egy másik uniós tagország állampolgárságát megszerző britek száma több mint kétszeresére nőtt 2017-ben. Más uniós ország állampolgárságát Nagy-Britannia után legtöbben Luxemburgból, Máltáról és Franciaországból kértek.

A már egy adott országban élők honosítási eljárásainak sorában Svédország vezet, itt 100 külföldi lakosra vetítve 8,2 állampolgárságot biztosítottak a kérelmezőknek. Svédországot Románia (5,9) Finnország (5,0), Portugália (4,5), Görögország (4,2) és Ciprus (3,9) követi a sorban.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) gratulál a vajdasági Lajkó Miklósnak (b3) és családjának a családfő ünnepélyes állampolgársági eskütétele alkalmából a Sándor-palotában 2017. december 16-án. Lajkó Miklós az egymilliomodikként honosított külhoni magyar.
photo_camera Orbán Viktor (j) gratulál a vajdasági Lajkó Miklósnak (b3) és családjának a családfő ünnepélyes állampolgársági eskütételén a Sándor-palotában 2017. december 16-án. Lajkó Miklós az egymilliomodik honosított külhoni magyar. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Magyarország 2787 embernek adott állampolgárságot 2017-ben, ez 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kedvezményezettek főleg románok, ukránok és szlovákok voltak – közölte az EU-s statisztikai hivatal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.