Sorozatot készít a Száz év magányból a Netflix

FILM
2019 március 06., 15:25
comments 110

Sorozatot készít az irodalmi Nobel-díjas Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből a Netflix, ami bejelentette, hogy megszerezte a mű megfilmesítésének jogát. Ez az első alkalom, hogy az 1967-ben kiadott regényből film készül. A produkciót elsősorban Kolumbiában forgatják.

A Nobel-díjas író fia, Rodrigo García, aki a testvérével, Gonzalóval együtt vezető producerként vesz részt a projektben, elmondta, hogy az apja nagyon sok ajánlatot kapott az évek során a könyv filmes adaptációjára, de Márqueznek kétségei voltak afelől, hogy a történet megfelelőképpen bemutatható egy vagy akár két filmben. Emellett Márquez ragaszkodott ahhoz is, hogy a spanyol nyelven szóljon a történet, így sok ajánlat nem is jöhetett szóba.

„Az elmúlt 3 vagy 4 évben a sorozatok és a limitált sorozatok száma, presztízse és sikere hatalmasra nőtt. A Netflix az első gyártók között volt, amik bebizonyították, hogy az emberek szívesebben néznek eredeti nyelven, felirattal készült sorozatokat, mint valaha” – mondta Rodrigo García a család döntéséről.

Francisco Ramos, a Netflix spanyol eredeti nyelvű filmekért felelős alelnöke azt mondta, a cég korábban próbálkozott már a könyv jogainak megszerzésével, de ellenállásba ütközött, viszont az olyan sorozatok, mint a Narcos és az olyan filmek, mint a Roma (ami megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart) bebizonyították, hogy „csinálhatunk spanyol nyelvű tartalmakat a világnak”.

Gabriel García Márquez Havannában 1988-ban.
photo_camera Gabriel García Márquez Havannában 1988-ban. Fotó: Roger-Viollet

A Száz év magány 46 nyelven, 50 millió példányban jelent meg világszerte. A mű magyar fordítója, Székács Vera tavaly halt meg. A 2014-ben elhunyt Márquez magyarországi élményeiről itt írtunk(New York Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.