Törökország Iránnal közös katonai műveletet szeretne a kurdok ellen

Törökország közös katonai műveletet akar Iránnal a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben, közölte a török belügyminiszter, Süleyman Soylu szerdán az Anadolu állami hírügynökséggel.

Ankara már régóta sürgeti a közös fellépést a PKK-val szemben. Mint mondta, ebben a kérdésben szoros kapcsolatot tart fenn az iráni és a török hírszerzés.

A PKK milícia és iráni ága, a Kurdisztáni Szabad Élet Párt (PJAK) főhadiszállása és egyben visszavonulási területe is az észak-iraki Kandil-hegységben van az iráni és török határ közelében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már 2017-ben, az iráni vezérkari főnök ankarai látogatása során is felvetette egy közös katonai művelet lehetőségét.

Törökország évek óta bombázza a lázadók állásait Észak-Irakban. Irán szintén üldözi a kurd szakadárokat a saját területén.

A két szomszédos ország emellett „biztonsági falat” is épít határán, hogy a kurd harcosokat megakadályozzák a határátlépésben.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban. Az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak azóta is. A konfliktusok figyelésére szakosodott International Crisis Group agytröszt szerint 2015 júliusa óta mintegy 4270 ember vesztette életét az összecsapásokban, köztük 2440-en PKK harcosok voltak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.