A fél magyar internet ezt a hátsó ülésen ellopott kis pónicsikót keresi, mert meghalhat anyatej nélkül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Update: Csütörtök estére a pónicsikó megkerült.

Bizarr lopási ügy miatt van lázban másfél napja egy csomó magyar internetező, az ellopott kiscsikó ugyanis annyira pici, hogy ha az új gazdája nem eléggé gondos, az állat rövid idő alatt elpusztulhat.

Kedden délelőtt posztolta ki egy férfi a Facebookra, hogy  

Figyelem betyárok és mindenki aki tud segíteni!!!! Ma reggelre el lopták a kis csödör csíkot nincs mèg egy hónapos kèrlek benneteket Aki tud segítsen jutalom 100000ft elör is köszönöm. Vecsés,18-ker határa. 

Róla van szó:

A tanya, ahol az eset történt ott található, ahol Gyál, Vecsés és Budapest XVIII. kerülete összeér.

A hír hamar elterjedt zárt lovas csoportokon keresztül és sokan kezdték keresni az 5 hetes, még fogatlan, teljesen anyatejen élő kis pónit.

A sztori akkor vett új fordulatot, amikor egy, a témáról mit sem tudó másik zárt Viber-es  csoportba valaki beküldött egy friss, autópályán készült fotót, amin egy Fiat Punto volt látható, a hátsó ülésén egy világos színű csikóval:

A mi csikónkkal.

A mai világban gyakorlatilag nem lehet nagyobb hibát elkövetni, mint lájk- és megosztásesélyes körülmények között lopni. 

A ló gazdája után ugyanis a képet látó és a két sztorit összekötő felhasználók közül is akadt olyan, aki rendőrségi bejelentést tett az ügyben, és mivel a képen persze jól látható volt a rendszám is, a kocsit információnk szerint aránylag hamar megtalálták. Az autó tudomásunk szerint egy vecsési fiatalemberé. 

A rendőrség a kérdésemre megerősítette, hogy az ügyben lopás miatt folyik nyomozás és azt is, hogy a csikó csütörtök délutánig nem került elő.

Az esetet eredetileg kiposztoló férfi - aki nem maga a lótulaj, hanem egy jóbarátja - úgy tudja, hogy a két, a lopással gyanúsított fiatalember szökésben van és a rendőrök egyelőre nem tudják, kinek a megbízásából lophatták el vagy kinek passzolták el a kiscsikót.

A férfi úgy tudja, hogy a póni tulajdonosa - illetve a tanyáját őrző három közép-ázsiai juhászkutya - ismerték a tetteseket, akik ezért tudtak egyáltalán bejutni az istállóig. Eszerint valami személyes bosszúról lenne szó, a tulajnak akartak fájdalmat okozni? - vetettem fel ezen a ponton. A férfi szerint nem erről van szó, a feltételezett tettesek tudomása szerint ugyanis drogfüggők, akik a pénz miatt lovasították meg a pónit. Ez nem lehet komoly pénz, egy ilyen pónicsikó ugyanis 50-60 ezer forintért is megvehető, teljesen legálisan.

Megkérdeztem egy állatorvost, hogy tényleg életveszélyt jelent-e egy ekkora csikóra nézve, ha elszakítják az anyjától. A válasz az, hogy jelenthet, és a csikó tényleg bele is pusztulhat a dologba, hacsak a tolvajok vagy az új gazdái nem készültek fel szakszerűen. A lovak ugyanis féléves korukon túl is szopnak, az első hónapjaikban pedig még akkor is lényegében kizárólag az anyatejből élnek, ha fokozatosan el is kezdenek abrakot és takarmányt ropogtatni mellé. Ennek a példánynak, mint megtudtam pedig még ki sem nőttek a fogai. 

Elvileg szoptathatná őket pótanya, de a lovak nem termelnek elég tejet ahhoz, hogy két csikót is fel tudjanak nevelni. Lehet próbálkozni kecsketejjel vagy speciális, anyatejpótló porokkal - az elárvuló csikókat is ilyennel próbálják felnevelni - de a dolog még így is kockázatos és a kölyök életébe kerülhet.

 Ha felismernéd a lovat, neki írj üzenetet!

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.