Elfogadta az orosz parlament a törvényt, ami büntetné azokat, akik rosszat mondanak az államról vagy a kormányról

külföld
2019 március 07., 13:01
comments 135

Az orosz parlament alsóháza jóváhagyta azt a törvényt, amely hatályba lépése esetén letilthat majd olyan honlapokat, melyek a hatalom szerint 'hamis híreket' oszt meg, illetve büntethetőek lesznek azok a honlapok, melyek megsértik a hatóságokat, az állami szimbólumokat, illetve bármit, ami a törvényhozók szerint az orosz társadalom fogalma alá esik. 

A törvényjavaslat elfogadásához még át kell menjen a parlament felsőházán, utána pedig majd Vlagyimir Putyin írhatja alá. 

A javaslatnak sok kritikusa akadt, akik szerint ez csak egy eszközt fog adni a hatóságok kezébe, hogy letiltsanak olyan honlapokat, melyeken a hatalommal szemben kritikus hangok jelennek meg. 

A 'fake news' törvény néven emlegetett módosítást az alsóházban 322 képviselő támogatta, és 78 képviselő szavazott ellene. 

A törvényjavaslat az állami médiahatóságot és cenzort ruházza fel azzal a joggal, hogy eldöntsék, mi számít hamis hírnek. Aki pedig ilyen hírt fog közzétenni, az magánszemélyként maximum 100 ezer rubelre, azaz mintegy 420 ezer forintra, köztisztviselőként 200 ezer rubelre, azaz 840 ezer forintra, míg vállalatonként félmillió rubelre, azaz több mint 2,1 millió forintra büntethetik. 

Az állami médiahatóság ezen kívül egy általuk kamu hírként megítélt hír esetében felszólíthatja a közzétevő oldalt, hogy távolítsák el onnan, és ha ez azonnal megtörténik, akkor elmaradhat az oldal letiltása. 

Azok pedig, akik megsértenek egy állami tisztviselőt, intézményt, kormányügynökséget vagy államot, zászlót, akár 100 ezer rubelt (420 ezer forint) is fizethetnek, visszaesőként pedig 200 ezer rubelt és akár 15 nap letöltendő büntetést is kaphatnak. (RFERL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.