Rogán Antal alá kerültek az állami hajózási cégek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Népszava ír arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat 

Erről Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett a Magyar Közlönyben. 

Mint a lap írja, a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft.-t egyenesen saját állományából adja át a miniszter: a Mahart személyszállítási üzletágából 1994-ben alakult Mahart-Passnave többségét 2008-ban a fuvarozással foglalkozó Masped vásárolta meg, ám a csomagot az állam 2013-ban visszavette, és a cég kisebbségi része az offshore-szerű, svájci hátterű Viking Hungary-é. 

A főleg a Dunán üzemelő társaság nagyon jó haszonkulccsal működik: pár milliárdos bevételének harmada-negyede szokott nyereség lenni a cikk szerint. 

A másik cég, a Balatoni Hajózási Zrt. eddig nem szerepelt az állami joggyakorlói listán, mivel az állam a kisebbségi részét eladta 2008-ban a többséget addig is birtokló tómenti önkormányzatoknak. A szerződés akkor az önkormányzatokat további befektetésekre kötelezte, de ezt nem teljesítették, így a tulajdonrész visszaszállt az államra. 

A Népszava arról is ír, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. részvényesi jogait a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal gyakorolja, és hogy az állami cég életére információik szerint kiemelt befolyást gyakorol a kormányfő legidősebb lánya, Orbán Ráhel is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.