Rogán Antal alá kerültek az állami hajózási cégek

POLITIKA
2019 március 07., 09:37
comments 89

A Népszava ír arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat 

Erről Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett a Magyar Közlönyben. 

Mint a lap írja, a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft.-t egyenesen saját állományából adja át a miniszter: a Mahart személyszállítási üzletágából 1994-ben alakult Mahart-Passnave többségét 2008-ban a fuvarozással foglalkozó Masped vásárolta meg, ám a csomagot az állam 2013-ban visszavette, és a cég kisebbségi része az offshore-szerű, svájci hátterű Viking Hungary-é. 

A főleg a Dunán üzemelő társaság nagyon jó haszonkulccsal működik: pár milliárdos bevételének harmada-negyede szokott nyereség lenni a cikk szerint. 

A másik cég, a Balatoni Hajózási Zrt. eddig nem szerepelt az állami joggyakorlói listán, mivel az állam a kisebbségi részét eladta 2008-ban a többséget addig is birtokló tómenti önkormányzatoknak. A szerződés akkor az önkormányzatokat további befektetésekre kötelezte, de ezt nem teljesítették, így a tulajdonrész visszaszállt az államra. 

A Népszava arról is ír, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. részvényesi jogait a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal gyakorolja, és hogy az állami cég életére információik szerint kiemelt befolyást gyakorol a kormányfő legidősebb lánya, Orbán Ráhel is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.