Sokkal biztonságosabb és privátabb üzenetküldést ígér Zuckerberg

2019 március 7., csütörtök 7:45
29

Blogposztban jelentette be Mark Zuckerberg, hogy jelentős változás előtt áll a Facebook, és a jövőben a privacy lesz a működésének egyik fő fókusza. A Facebook alapítója és vezetője szerint a jövő ugyanis a biztonságos, privát üzenetküldő szolgáltatásoké.

A rengeteg biztonsági és privacy-botrányba keveredett vállalat birtokában van a Messenger és a WhatsApp is, és Zuckerberg mostani bejelentése szerint a végpontok közti titkosítás mellett jöhetnek a magukat egy idő után automatikusan kitörlő üzenetek (ha csak a felhasználó direkt be nem állítja, hogy ne történjen meg ez), és az is cél, hogy a Facebook kevesebb metaadatot tároljon, rövidebb ideig. 

Zuckerberg szerint a jövő egyre inkább az ilyen beszélgetéseké lesz. A techszakértők első reakciója mindenesetre elég beszédes volt, ahogy a Verge összeszedte, sokan egyszerűen nem hiszik el, amit a Facebook vezetője állít. Szintén szkeptikusak a részvényesek, a Facebook árfolyama ugyanis alig mozdult el a bejelentés hatására. Az elemzők visszatérő vélekedése szerint Zuckerberg bőven a magánszféra és a privacy ellen volt eddig, és ahhoz képest meglehetősen homályos, miért most ez a fordulat. 

Ugyanígy azt is lehet tudni, hogy a Facebook korábbi, nagyobb biztonságot bejelentő ígéretei többször nem valósultak meg: a 2014-ben bejelentett anonymous belépésből nem lett semmi, ahogy lassan közel egy éve várunk az előzmények törlésének lehetőségére is. 

Zuckerberg kitért arra is, hogy a lépések következtében a Facebook nem fog érzékeny adatokat tárolni olyan országokban, melyek közismerten rosszul állnak az emberi jogok biztosítása terén. Ez nyilván egyrészt vonatkozhatott Oroszországra, ahol törvény követeli meg, hogy az ott tevékenykedő szolgáltatásoknak az országon belül működő adatközpontban kell tárolniuk az adatokat, illetve Kínára, ahova a Facebook nagyon szeretett volna idáig belépni, de egyelőre nem sok sikerrel. 

Arra nem tért ki a Facebook CEO-ja, hogy pontosan mikor következnek be ezek a változtatások, de elmondása szerint változások a következő években már várhatóak lesznek. 

Abban az elemzők egyetértenek, hogy ha tényleg megvalósulnak a belengetett változtatások, akkor az egészen új irányt szabhat a Facebook működésének, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a lépések az egyre inkább fenyegető kormányzati szabályozási törekvések közepette születtek meg. Mint a BBC elemzője írja, ezt az új hozzáállást, hogy a Facebook sokkal kevesebb adatot tárolna, lehet úgy is értelmezni, mintha ennek mennének elébe. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt