A Versenyhivatal nem vizsgálja a fideszes médiacégek vállalatcsoportba rendezését

POLITIKA
2019 március 08., 16:18
comments 50

A héten derült ki a fideszes médiaközpontosítás utolsó lépése: a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak "felajánlott" cégek és Mediaworks uralmi szerződést kötött, ami szerint Mészáros Lőrinc cége gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat a többi vállalat felett. A cégbíróság még nem jegyezte be a változást. A HVG megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy vizsgálják-e a vállalatcsoport létrejöttét. 

Nem,

derült ki a váratlan választ. A hatóság döntését azzal indokolta, hogy "versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető” az uralmi szerződés. Szerintük "a cégek eddig is egy vállalatcsoportba tartoztak, így az átrendeződés nem független vállalkozáscsoportokat érint.” 

"Versenyjogi értékelés szerint ez nincs hatással a piaci viszonyokra, mivel az összefonódások vizsgálatakor a hatásokat éppen abból a megközelítésből vizsgáljuk, hogy a fúzió során létrejövő entitás egy vállalkozásként fog-e megjelenni a piacon,”

teszik hozzá. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.