Felmondott az Országos Széchényi Könyvtár egyik vezetője

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Munkások Újsága Online azt írja, hogy a napokban felmondott az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese. Az OSZK vezetése egyébként amúgy is távozni fog, hiszen a főigazgató mandátuma pár hónap múlva lejár, de a muon.hu-nak az egyik ott dolgozó könyvtáros azt mondta, az elmúlt hetekben több mint tízen adták be felmondási kérelmüket.

A lap azt is írja, hogy egy belső felmérés szerint a dolgozók fele szeretne csatlakozni a tervezett közszolgálati sztrájkhoz.

Miután az OSZK, ami a budai várat 20 éve kinőtte érdekellentétbe került a vár átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv fejeseivel, felmerült, hogy a könyvtár az egykori Kilián laktanya körúti épületébe költözik.

Az Átlátszó írta meg azt is, hogy a 10 milliárdos könyvtári fejlesztési projekt eredményéről hallgat a könyvtár vezetése, ezért Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő írásban (pdf) kérdezett rá az alábbiakra Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternél:

  • „Mikorra tervezi a kormány, hogy a nemzet könyvtárában dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan köztisztviselők legyenek, mint kollégáik, akik az Országgyűlés Könyvtárában dolgoznak?”
  • „Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa nem régiben »próbaprojekt«-nek nevezte a Széchényi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot összekötő Szent István-terem újraépítését. Konkrétan mit kell érteni »próbaprojekt« alatt?”
  • „A »próbaprojekt« kapcsán az ott dolgozók és az oda látogatók közül senki nem akar kísérleti nyúlként részt venni a felújításban. Így az egyik legfontosabb kérdés, hogy az azbeszttel szennyezett olvasói terek és dolgozói helyiségek tisztítása mikor fejeződik be?”
  • „Tervezik-e a felújítási munkálatok idejére a könyvtár bezárását, s ha igen akkor az ott dolgozók munkaviszonya miként alakul, esetleg kényszerszabadságra küldik-e őket. Történt-e ezzel kapcsolatban valamilyen egyeztetés az intézmény vezetőivel?”

A válaszra adott határidő még nem telt le.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.