Néhány száz nő hangos imára gyűlt a Siratófalnál, hatalmas botrány lett belőle

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Péntek reggel indulatos tömegjelenetnek volt tanulója a Siratófal Jeruzsálemben. A zsidó vallás szent helyén ugyanis a Fal Asszonyai nevű liberális zsidó nőszervezet megalakulásának 30. évfordulója alkalmából közös imádságot szervezett tagjainak. 

Indulatos vita a Falnál.Fotó: GALI TIBBON/AFP

A szervezet azért küzd, hogy a nők is ugyanúgy imádkozhassanak a Siratófalnál, mint a férfiak: ugyanott mint ők, hangos imádsággal, imasálat viselve. Ez jelenleg tilos, és 2017-ben nem ment át az a törvényjavaslat sem, ami koedukált imahelyet jelölt volna ki a falnál. A Fal Asszonyai pénteken megpróbálkoztak a hangos közös imával.

Rendőrségi sorfal nyitott utat a Fal Asszonyainak.Fotó: GALI TIBBON/AFP

Több ezer ortodox zsidó ellentüntetést szervezett az alkalomra, vallási iskolákból buszokkal is vittek rá rengeteg tanulót, nők és férfiak vegyesen próbálták útját állni a néhány száz imádkozónak.

Úgy imádkoztak, mint a férfiak.Fotó: GALI TIBBON/AFP

A rendőrségnek kellett szétválasztania a két csoportot. Éles szavakkal és néha fizikai erőszakkal is rátámadtak az egyenjogúságért küzdő nőkre, ketten közülük megsérültek. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.