Néhány száz nő hangos imára gyűlt a Siratófalnál, hatalmas botrány lett belőle

külföld
2019 március 08., 13:29
comments 315

Péntek reggel indulatos tömegjelenetnek volt tanulója a Siratófal Jeruzsálemben. A zsidó vallás szent helyén ugyanis a Fal Asszonyai nevű liberális zsidó nőszervezet megalakulásának 30. évfordulója alkalmából közös imádságot szervezett tagjainak. 

Indulatos vita a Falnál.
photo_camera Indulatos vita a Falnál. Fotó: GALI TIBBON/AFP

A szervezet azért küzd, hogy a nők is ugyanúgy imádkozhassanak a Siratófalnál, mint a férfiak: ugyanott mint ők, hangos imádsággal, imasálat viselve. Ez jelenleg tilos, és 2017-ben nem ment át az a törvényjavaslat sem, ami koedukált imahelyet jelölt volna ki a falnál. A Fal Asszonyai pénteken megpróbálkoztak a hangos közös imával.

Rendőrségi sorfal nyitott utat a Fal Asszonyainak.
photo_camera Rendőrségi sorfal nyitott utat a Fal Asszonyainak. Fotó: GALI TIBBON/AFP

Több ezer ortodox zsidó ellentüntetést szervezett az alkalomra, vallási iskolákból buszokkal is vittek rá rengeteg tanulót, nők és férfiak vegyesen próbálták útját állni a néhány száz imádkozónak.

Úgy imádkoztak, mint a férfiak.
photo_camera Úgy imádkoztak, mint a férfiak. Fotó: GALI TIBBON/AFP

A rendőrségnek kellett szétválasztania a két csoportot. Éles szavakkal és néha fizikai erőszakkal is rátámadtak az egyenjogúságért küzdő nőkre, ketten közülük megsérültek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.