Több év után engedtek ki a börtönből három salvadori nőt, akiket abortusz miatt ítéltek el

külföld
2019 március 08., 06:07
comments 79

Tíz év börtön után szabadon engedtek Salvadorban csütörtökön három nőt, akiket eredetileg 30 évre ítéltek abortuszért. Mindhárman azt mondták, hogy spontán vetélésük volt, a bíróság mégis gyilkosságért ítélte el őket. Alba Rodríguez és María del Tránsito Orellana kilenc évig ült börtönben, Cinthia Rodríguez pedig több mint 11 évet.

Maria del Transito Orellana, Cinthia Marcela Rodriguez és Alba Lorena Rodriguez
photo_camera Maria del Transito Orellana, Cinthia Marcela Rodriguez és Alba Lorena Rodriguez Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

Egy aktivistacsoport szerint a bíróság úgy ítélte meg, hogy a nők aránytalan és erkölcstelen büntetést kaptak, valamint a családjukat is negatívan érinti, hogy börtönben ülnek.

Jelenleg 18 nő van börtönben hasonló ítélet miatt. Emberi jogi aktivisták remélik, hogy az ő büntetésük is rövidülhet. Salvadorban szigorúan tiltott a művi abortusz, semmilyen mentő körülményt nem ismernek el. Nők tucatjait ítélik el vetélés vagy halvaszületés miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.