Több év után engedtek ki a börtönből három salvadori nőt, akiket abortusz miatt ítéltek el

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tíz év börtön után szabadon engedtek Salvadorban csütörtökön három nőt, akiket eredetileg 30 évre ítéltek abortuszért. Mindhárman azt mondták, hogy spontán vetélésük volt, a bíróság mégis gyilkosságért ítélte el őket. Alba Rodríguez és María del Tránsito Orellana kilenc évig ült börtönben, Cinthia Rodríguez pedig több mint 11 évet. 

Maria del Transito Orellana, Cinthia Marcela Rodriguez és Alba Lorena RodriguezFotó: MARVIN RECINOS/AFP

Egy aktivistacsoport szerint a bíróság úgy ítélte meg, hogy a nők aránytalan és erkölcstelen büntetést kaptak, valamint a családjukat is negatívan érinti, hogy börtönben ülnek. 

Jelenleg 18 nő van börtönben hasonló ítélet miatt. Emberi jogi aktivisták remélik, hogy az ő büntetésük is rövidülhet. Salvadorban szigorúan tiltott a művi abortusz, semmilyen mentő körülményt nem ismernek el. Nők tucatjait ítélik el vetélés vagy halvaszületés miatt. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.