A lengyel kormánypárt meghirdette 12 pontos európai programját

2019 március 9., szombat 16:21
79

Európai kiáltvány címmel  12 pontos programot mutatott be a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szombaton a délkelet-lengyelországi Rzeszów mellett megtartott tanácskozásán, amelyet a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokra való felkészülésnek szentelt.

A programpontok számában az Európai Unió (EU) zászlaján ábrázolt csillagokra utaló dokumentum első pontja az unió alapértékeihez való visszatérés. 

További pontok többek között a lengyel gazdák érdekeinek védelméről, a Lengyelország számára kedvező uniós költségvetési keretről, az EU-ban árusított termékek egyenlő minőségéről, Európa energiabiztonságáról, a kettős mérce EU-n belüli alkalmazásának megakadályozásáról szólnak.

A kiáltvány ismertetése előtt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kiemelte, a visegrádi csoportnak köszönhetően sikerült megállítani az "őrült" uniós migrációs politikát. 

„Megmutattuk, hogy kell alakítani az egész EU politikáját, miközben megőrizzük a lengyel identitást, védjük a lengyel érdekeket” - jelentette ki, ezt a hozzáállást nevezte irányadónak a jövőre nézve is.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egyébként - erről a Fidesz szombaton tartott tájékoztatót - Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt mond ünnepi beszédet március 15-én Budapesten.

A PiS választási stábjának vezetője, Tomasz Poreba az EU-ban jelenleg megnyilvánuló demokráciahiányról is beszélt, s felemlegette az EU-n belül alkalmazott kettős mérce példáit. 

Szerinte nem keltett uniós reakciót, amikor tavaly ősszel aktív politikust, a Bundestag egyik tagját, Stefan Harbarthot választották meg az alkotmánybíróság tagjává, miközben a lengyel igazságügyi reform folyamatosan brüsszeli bírálatoknak van kitéve a hatalmi ágak állítólagos összemosása miatt.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a kongresszust záró beszédében kijelentette, ami "Franciaországnak és Németországnak szabad, az megengedett Lengyelországban is".

A lengyel kormánypárt, a PiS nem tagja az Európai Néppártnak, amelyből a Fideszt egyes tagpártok kizárnák. Orbán ezzel kapcsolatban azt mondta, ha a Fideszt kizárnák, a lengyelekkel - mármint PiS-szel - tárgyal először. A PiS a konzervatív, EU-szkeptikus frakció tagja az Európai Parlamentben. (MTI/444)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt