Mire észbe kaptak a hatóságok, a kínai tiniapp már több millió gyerek adatait lopta el

TECH
2019 március 09., 12:00
comments 110
  • Régóta lehet tudni, hogy valami nincs rendben azzal a kínai vidóappal, amit világszerte több millió tini használ. 
  • Az adatlopások miatt most az Egyesült Államokban a TikTok rekordbüntetést kapott.
  • A másik probléma vele, hogy mivel eddig nem figyeltek a gyerekek biztonságára, hamar a pedofilok egyik kedvenc online vadászterületévé vált. 
  • Nagy-Britanniában minden huszadik gyerek arról számolt be, hogy idegenek kértek tőlük meztelen képet a TikTokon. 

A TikTok az idődnek az a része, amikor nem kell jól viselkedned. Ez nem YT, nem IG, nincs photoshoppolva—ez a fogmosás pizsamában a hálószobában, 7:45-kor. Ez valódi. Ez nyers. Ez egy sztori 15 másodpercben. És ez sokkal nagyobb buli. A TikTok nem a versenyzésről vagy az átgondoltságról szól. Hanem arról, hogy addig görgetsz, amíg a hüvelykujjad bírja, és gondolkodás nélkül posztolsz. Szóval dobd be a videódat a ringbe és tokkolj” - hirdeti magáról az itthon is nagyon népszerű videóapp, a TikTok, aminek a lényege nagyjából annyi, hogy bárki ráénekelhet ki a kedvenc számára, eltátoghatja a kedvenc trashvideóját vagy duetteket csinálhat más felhasználókkal 15 másodpercben. Az app algoritmusa pedig korlátlanul ajánlja fel az újabb és újabb videókat, szóval tényleg rengeteg időt el lehet cseszni a pörgetésével. 

photo_camera Fotó: -/AFP

Az alkalmazás elődjét, a Musicaly.ly 2014-ben indították el Kínában, és nem kellet sok, hogy  világszerte meghódítsa a tinik telefonjait azzal, hogy sikeresen keresztezte a Vine-t és a Spotify-t,

vagyis bárki könnyen készíthetett néhány másodperces videókat tetszőleges hangsávval. Aztán a Musicaly.ly-t 2017-ben vette meg a ByteDance nevű kínai cég, ami nem sokkal később TikTok néven indította újra az alkalmazást, a Musicaly.ly felhasználóit pedig egyszerűen átvették az új rendszerbe. A TikTokot azóta már közel egymilliárdan telepítették, csak az Egyesült Államokban 96 millióan használják, de Magyarországon is több mint 100 ezer felhasználója van. Havi letöltésben már a Facebookot, Instagramot, Snapchatet és a YouTube-ot is lenyomta az App Store-ban.

Kiskorúak nem is használhatták volna

Ugyanakkor a 15 másodperces videókért cserébe a TikTok rengeteg adatot képes lehalászni, ha valaki telepíti a telefonjára. Hozzáfér a felhasználók teljes nevéhez, a telefonon futó többi alkalmazáshoz és fiókhoz, a címtárhoz, a telefonszámokhoz, a hívásinformációkhoz, a fényképekhez és más fájlokhoz. Ez pedig különösen necces, mivel a fiatalok nagy része nincs is tisztábban azzal, mennyi információt osztanak meg magukról videózás közben. Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) idén február végén állapította meg, hogy 

a Tik Tok illegálisan gyűjtött információkat 13 év alatti gyerekektől, amiért az appot üzemeltető cégnek végül 5,7 millió dolláros bírságot kellett fizetnie.

photo_camera Fotó: -/AFP

Ez az eddigi legnagyobb büntetés, amit a bizottság a gyerekek személyiségi jogainak megsértése miatt szabott ki az FTC. Ráadásul a TikToknak az összes olyan videót el kell távolítania, amit 13 év alatti gyerekek töltöttek fel. A hatóság szerint az alkalmazás nem kért szülői beleegyezést a telepítéséhez, így arról sem tájékoztatták a szülőket, hogy milyen adatokat gyűjtenek a kiskorú felhasználóktól. Azt sem engedték a szülőknek, hogy a gyerekükről gyűjtött adatok törlését.

A hatóság szerint a TikTok tudott arról, hogy ilyen nagy arányban használják kiskorúak az alkalmazást, ami miatt több ezer panaszt is kaptak a szülőktől. Ráadásul Musical.ly-n a felhasználóknak sokáig azt sem kellett igazolniuk, hogy elmúltak 13 évesek. 

Gyerekverzió önbevallásos alapon

A büntetésre reagálva a TikTok bejelentette, hogy külön alkalmazást indít a 13 év alatti gyerekeknek, ahol külön figyelnek a biztonságukra és a személyiségi jogaik védelmére. Elvileg itt személyes információt sem oszthatnak meg magukról, saját videót sem tölthetnek fel, mások videóit sem kommentelhetik, üzenetet sem írhatnak a többi felhasználónak, követőket sem gyűjthetnek, vagyis nagyjából csak annyit enged nekik az app, hogy mások videóit nézegessék. A szigorítás miatt a már meglévő felhasználóknak is igazolniuk kell az életkorukat. 

Az persze más kérdést, kik mondanak igazat a korukról, amikor arról van szó, hogy megtarthatják-e a követőiket. 

A pedofilok is felfedezték maguknak

Más oldalakat, például a Youtube-ot is sok kritika éri, amiért túl lassan távolítja el a pedofil kommenteket (ilyen botrány már a magyar felhasználók között is volt), de mivel a TikTokon a legtöbb profil alapból nyilvános a predátoroknak eleve nagyon könnyű dolguk van. Ráadásul pár éve az app még abban is segített, hogy 80 kilométeres körzetben másik TikTok-felhasználókat találjanak.  

De az sem jelent teljes védelmet, ha valaki privátra állítja a TikTok-profilját. Az FTC az ítéletben azt is kifogásolta, hogy a gyerekekkel akkor is bárki írhat üzenetet, ha privátra állították a profiljukat. Ezt pedig ki is használták azok a közösségi oldalakon vadászó pedofilok, akik azt kérték a gyerekektől, hogy küldjenek meztelen fényképeket magukról. 

Az appal kapcsolatos veszélyek miatt a brit iskolákban külön figyelmeztetik a szülőket, hogy figyeljenek oda, ha tiktokozik a gyerekük. A legnagyobb brit gyerekvédelmi szervezet, a National Society for the Prevention of Cruelty to Children február végén hozta nyilvánosságra a TikTokkal kapcsolatos felmérést, amiből kiderült, hogy a 40 ezer megkérdezett iskoláskorú gyerek 20 százaléka élőzött idegenekkel. És minden huszadik gyerek kapott olyan kérdést kommentben vagy élő kapcsolásban, hogy vegye le a ruháját. (Wired/Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.