40 ezer ember vonult fel az első amszterdami „klímameneten”

környezetvédelem
2019 március 10., 21:43
comments 191

A Greenpeace és más környezetvédő csoportok szervezték azt a menetet, ami egy tisztességes és fenntartható klímapolitikát követelve vonult végig vasárnap az esőtől áztatott holland fővárosban. A vonulók arra akarják rákényszeríteni a holland kormányt, hogy tegyen többet, és cselekedjen hatékonyabban a klímaváltozás megállításáért. 

Ez volt az első ilyen menet Hollandiában, és a nagy esőzés dacára is mintegy 40 ezer embert vett részt a felvonuláson. Hollandia különösen érintett a globális felmelegedés kérdésében, mivel az ország egy jelentős része tengerszint alatt fekszik, és az országot a klímaváltozás előrehaladtával az Északi-tenger szintemelkedése fenyegeti. 

Februárban egyik nap - belga társaikat követve - 15 ezer holland diák maradt távol az iskolától, és vett helyette részt egy ifjúsági klímavonuláson, ezzel jelezve, hogy többet várnak a politikusoktól annak érdekében, hogy megmentsék az ő jövőjüket. 

"Elegünk van a homályos ígéretekből, konkrét intézkedéseket követelünk" - hangoztatta az eseményt szervező Föld Barátai nevű nemzetközi környezetvédelmi hálózat hollandiai ága.

A fő követelés akként szólt, hogy a kormánynak intenzívebben kéne fellépnie zöld ügyekben: így például számon kérni azokat a vállalatokat és magánszemélyeket, amelyek és akik nem tesznek eleget a környezet fenntarthatóságáért; hatékonyabban kéne elosztani a kabinetnek a klímaváltozásra félretett költségvetési pénzeket, és többet is kellene áldoznia a büdzséből ezekre az ügyekre. 

A tüntetők azt is elvárják a kormánytól, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást azokra az országokra, amelyek nem veszik komolyan a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglalt elvárásokat és követeléseket. 

A klímaegyezmény legfontosabb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsa a globális hőmérséklet-emelkedést. (AFP / Euronews / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.